Thuisbakkerij

Dit stukje kan helaas niet anders dan verwarrend beginnen. Want waar, volgens deskundige waarneming in eigen kennissenkring, ineens 'iedereen' een broodbakmachine in huis haalt, bespeurt de markt terzake niets van een trend....

Wim de Jong

Hebben we de verkeerde kennissen? Lopen we per ongeluk eens écht voorop? Of begaan we weer eens de fout het persoonlijke journalistiek te willen maken? Ook verder diepgaand onderzoek mislukt in eerste instantie. De zoekmachine op internet meldt de aanwezigheid van het doe-het-zelf-apparaat op de site van Panasonic, maar daar word je afgescheept met een magnetron, batterijen of videotapes, en die dingen heb je allemaal al. Via Haag Techno, de importeur van het merk, kom je ook nauwelijks verder, want het verstrekken van verkoopcijfers blijkt veel te gevoelige informatie. Maar goed, als we dan toch aandringen, heeft de persvoorlichter wel een weggevertje: 'Jaah, broodbakmachines lopen goed, dat klopt in elk geval.'

Als dank kopen we bij De Bijenkorf de Bread Bakery sd-206 van de firma, voor nog net geen 500 gulden de eerste onder zijn gelijke, tenminste wat de prijs en de omvang betreft. Klachten erover hebben de verkoopster, anders dan bij Het Kook punt, nooit bereikt, dus inpakken maar. Voor zo'n veertig gulden extra, komt daar ook nog Het nieuwe Broodmachine-boek bij, alsmede een pak verantwoord instant-meel van Wright's om thuis meteen te proberen. Dezelfde avond al behoren we tot het snel uitdijende, maar nog steeds selecte gezelschap van huisbakkers die een mooi geheim delen, en dan hebben we nog niet eens veel meer ambachtelijkheid aan de dag gelegd dan het indrukken van drie digitale tiptoetsen van onze Bakery. Problemen doemen evenwel daags erna al op wanneer experimenten voor de deur staan met het zelf mengen van ingrediënten. De bij de machine geleverde tips en recepten van Marleen Ponnet van Panasonic schrijven verse gist voor, waar de gebruiksaanwijzing expliciet droge gist verordonneert. Omdat 'vers' toch beter en vooral ook professioneler klinkt, negeren we de handleiding. Het resultaat, vier uur later, is knoeiboel, terwijl de echte bakkers op dat tijdstip al dicht zijn en de hulptelefoon van Ponnet consequent onbeantwoord blijft. Hoe nu?

Met een oud en zacht geworden knäckebrodje bij de hand zetten we ons opnieuw achter de computer, en via Vinden.nl komen we bij www.bakkerswereld.org, waar een online-gemeenschap de lusten en de lasten van het zelfbakken deelt. Op het bulletinboard kun je vragen achterlaten over Aztekenbrood, kwarkbollen en gluten, alsook adressen vinden van winkels die droge gist verkopen. In Rotterdam, of all places, doen ze dat in een heuse molen. Computer uit, jas aan, en op weg. Hoe laat sluiten in Nederland de molens eigenlijk?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden