Theoloog nieuwe controleur bankwezen

Na 'Turbo' Tommy de Swaan krijgt het bankwezen nu te maken met een in ethiek gespecialiseerde theoloog. Topaccountant prof. dr....

WILCO DEKKER

DE HISTORISCH bewusten in het bankwezen moeten gisteren even de wenkbrauwen gefronst hebben. De theoloog Schilder benoemd bij de De Nederlandsche Bank? Was dat niet de man die in 1944 een geruchtmakende scheuring in de gereformeerde kerk veroorzaakte over de precieze functie van het Heilig Avondmaal?

Maar K. Schilder is A. Schilder niet. 'Arnold Schilder is één van de prettigste mensen waar ik mee samengewerkt heb', zegt Steven Majoor, hoogleraar bedrijfseconomie aan de universiteit van Maastricht. 'Helemaal niet het type boekhouder dat alleen geïnteresseerd is in de cijfers. Dat heeft wellicht te maken met zijn theologische achtergrond.'

Verrassend snel, nog geen drie weken na de bekendmaking van het vertrek van Tommy de Swaan naar ABN Amro, heeft de Nederlandsche Bank (DNB) alweer een nieuwe directeur toezicht. Arnold Schilder, partner internationale praktijk bij Coopers & Lybrand en in Amsterdam voorzitter van het rayon Noord-West van deze accountantsgroep, stapt per 1 juli over naar de centrale bank.

Was de overstap van De Swaan verrassend, de benoeming van zijn opvolger is dat ook. Niet zoals vaak bij DNB een interne promotie, maar een buitenstaander. 'Een even verrassende als frisse benoeming. Een uitstekende keus. Hij kan daar goed werk doen', zegt de Maastrichtse hoogleraar financiële economie Kees Koedijk.

Nadere beschouwing van Schilders achtergrond leert dat de benoeming minder verrassend is dan zij lijkt. Hij is sinds 1996 externe accountant van de Nederlandsche Bank, een functie die op persoonlijke titel vervuld wordt. En over wat wel en niet door de beugel kan hoeft men de nieuwe controleur van het binnenlandse bankwezen weinig te vertellen.

Schilder studeerde theologie in Kampen en Utrecht, met als hoofdvak ethiek. In 1994 promoveerde hij in de economische wetenschappen met een proefschrift over de belangrijkste kwesties rond de ethiek van accountants. En prijswinnende publicaties van Schilder gaan bijvoorbeeld over Fraude: voorkomen is beter dan genezen.

In 1973, een jaar nadat hij in dienst getreden was bij accountanstkantoor Van Dien (nu onderdeel van Coopers & Lybrand) begon hij met de NIVRA-accountantsopleiding; het accountantsdiploma behaalde hij in 1980. Veertien jaar later was hij voorzitter van de NIVRA. Hij begeleidde als accountant van alles: van startende ondernemers tot grote multinationals. 'Het is een echte topaccountant. Hij heeft groot gezag in die wereld', zegt Majoor.

Schilder is al tien jaar hoogleraar accountantscontrole in Maastricht en sinds 1991 ook aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn functie in Maastricht legt hij deze zomer neer, in Amsterdam blijft hij beperkt inzetbaar.

De lange lijst nevenfuncties bewijst dat de nieuwe directeur toezicht meer doet dan boekhouden alleen. Zo is hij onder meer hoofdbestuurslid van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, lid van de commissie-Van Kemenade (tegoeden Tweede Wereldoorlog) en voorzitter van het oecumenisch bestuur in Almere-Haven.

Wilco Dekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden