Nieuws

Thee-tak Unilever naar de beurs in Amsterdam ‘als Nederland aantrekkelijk blijft voor multinationals’

Aan de reeks beursintroducties in Amsterdam wordt er mogelijk nog eentje toegevoegd. Als de thee-tak van Unilever, die afgesplitst wordt, naar de beurs gaat, dan is het Damrak op dit moment de eerste keuze.

Wilco Dekker
Thee wordt in Kenia steeds vaker machinaal geoogst. Beeld  Sven Torfinn
Thee wordt in Kenia steeds vaker machinaal geoogst.Beeld Sven Torfinn

Dat heeft topman Alan Jope van de Brits-Nederlandse multinational donderdag gezegd bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. De Schot wijst erop dat het hoofdkwartier van de theedivisie in Nederland wordt gevestigd. Een notering in Amsterdam is daarom de meest logische optie als ons land ‘aantrekkelijk blijft voor multinationals’.

Die laatste opmerking kan opgevat worden als een waarschuwing voor de Tweede en Eerste Kamer. Unilever werd afgelopen november na negentig jaar gezamenlijke historie een volledig Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Londen. Tot dan toe had het bedrijf twee hoofdkantoren, waarvan een in Rotterdam, en twee aandelen.

GroenLinks kwam daarop met een spoedwet voor een ‘verhuisboete’. Die beoogt dat bedrijven die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting (zoals het Verenigd Koninkrijk) eerst moeten afrekenen met de fiscus. Dat zou Unilever 11 miljard euro kosten. Het voorstel, dat volgens Unilever strijdig is met allerlei wetten en verdragen, moet nog behandeld worden door de Tweede en Eerste Kamer.

De opmerking van Jope kan ook bedoeld zijn voor een nieuw kabinet, dat mogelijk gaat kijken naar de belasting voor multinationals. Volgens Unilever moet er verder niets achter de woorden gezocht worden anders dan er staat. De multinational wijst er op dat deze opmerking het afgelopen najaar ook gemaakt werd rond de verhuizing naar Londen, toen het ging over de toekomst van de voedingstak, waarvan het hoofdkantoor in Rotterdam staat.

Nieuwe fase

Het is overigens nog niet zeker dat de afsplitsing van de theetak (onder meer Lipton en Pukka) eindigt in een beursgang. Dat heeft wel de voorkeur, maar een verkoop of een samenwerkingsverband met een ander bedrijf zijn ook mogelijk. Er is een nieuwe topman voor de divisie aangesteld die de thee-tak de nieuwe fase in moet leiden. De activiteiten die worden afgesplitst waren vorig jaar goed voor een omzet van zo’n 2 miljard euro. Unilever maakte in juli vorig jaar al bekend het overgrote deel van de theedivisie af te willen splitsen omdat er niet genoeg aan wordt verdiend. De operatie is volgens Jope complex, maar verloopt voorspoedig. De afsplitsing moet in de tweede helft van het jaar worden afgerond.

Unilever (onder meer Calvé, Dove, Knorr, Rexona, de Vegetarische Slager) had ondertussen een goed eerste kwartaal. De groei werd vooral gestuwd door de vraag uit China en India, waar een jaar eerder nog strikte lockdownmaatregelen golden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Unilever verkocht meer huidverzorgingsproducten, wasmiddel en ijs voor thuisconsumptie. De onderliggende verkoop, dus zonder schommelingen in prijzen en wisselkoersen, steeg in het eerste kwartaal met bijna 6 procent. De daadwerkelijke omzet daalde met 1 procent naar 12,3 miljard euro door negatieve wisselkoerseffecten van onder meer de Turkse lira.

. Beeld .
.Beeld .

Aandeleninkoop

Jope sprak donderdag van een ‘spoedig herstel’ nadat lockdownmaatregelen werden opgeheven in China en hoopt dat dit ook het geval zal zijn in Europa. Daar wordt de horeca de laatste weken langzaam heropend. Unilever verwacht dat de groei in India in het tweede kwartaal doorzet, ondanks het snel oplopende aantal coronabesmettingen in het land. Jope noemde de situatie in India een ‘menselijke tragedie’ en zegt dat Unilever stappen neemt om personeel te beschermen.

Verder begint de multinational in mei met een forse aandeleninkoop van 3 miljard euro. Daarmee wil Unilever de eigen aandeelhouders belonen, want door aandelen in te kopen zijn er minder stukken verhandelbaar en worden de overblijvende stukken meer waard, met ook een hoger dividend per aandeel.

Unilever maakte donderdag bekend te werken aan nog een afsplitsing, naast de theedivisie, die van een aantal kleinere merken verzorgingsproducten in Noord-Amerika en Europa. Onder meer de merken Caress en Impulse gaan verder onder de naam Elida Beauty. De activiteiten die worden afgesplitst waren vorig jaar goed voor een omzet van zo’n 600 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden