Texaco boort gasbel aan in afvalplastic

Texaco is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van een plastic-vergasser bij Pernis. Daarmee kan 5 procent van het ingezamelde plastic-afval worden gekraakt en omgezet in bruikbaar gas....

BROER SCHOLTENS

HET RECYCLEN van kunststof-afval komt nu vaak niet verder dan het persen ervan tot bermpaaltjes. Texaco heeft een hoogwaardiger proces ontwikkeld om dat plastic-afval om te zetten in een synthesegas dat als grondstof is te gebruiken in de petrochemische industrie.

Het Amerikaanse energiebedrijf denkt eind 1998 bij Pernis een commerciële fabriek, 's werelds eerste, in bedrijf te hebben waar jaarlijks vijftigduizend ton plastic kan worden omgezet in meer dan honderd miljoen kubieke meter synthesegas.

Met die capaciteit kan 5 procent van het Nederlandse plasticafval worden gerecycled. Het kunststof-afval kan worden betrokken van onder meer de scheidingsinstallatie van afvalverwerkingsbedrijf de VAM in Wijster, waarmee vanaf begin 1998 onder meer kunststoffen uit het huishoudelijke afval kunnen worden gehaald.

Het vergassingsproces van Texaco is een bewezen technologie, althans voor de vergassing van steenkool en zware stookolie. Wereldwijd zijn zo'n vijftig installaties op basis van deze technologie in gebruik, waarbij het synthesegas wordt gebruikt voor de productie van ammoniak, chemicaliën en elektriciteit.

In een reactor wordt de brandstof - poederkool of plastic - bij hoge temperatuur (1200 tot 1500 graden Celsius) en hoge druk in contact gebracht met zuurstof. De brandstofmoleculen reageren daarmee en worden in kleinere eenheden afgebroken. Het brandbare synthesegas dat daarbij wordt gevormd is een mengsel van koolmonoxide en waterstofgas.

Bij kolenvergassing, waarmee Texaco veel ervaring heeft opgedaan, wordt van fijnverdeeld steenkool met water een slurrie gemaakt die naar de reactor wordt gepompt. Voor de verwerking van kunststof-afval heeft Texaco een speciaal proces ontwikkeld.

Kleine stukken plastic worden van tevoren gesmolten bij een temperatuur van 250-450 graden Celsius. Daarbij wordt al een deel van de ketenvormige kunststofmoleculen gekraakt tot kleinere brokstukken. De vloeibare plasticmassa wordt dan verpompt naar de vergassingsreactor, waar er synthesegas van wordt gemaakt.

Het afval dat zal worden verwerkt, bevat een mengsel van verschillende kunststoffen: voornamelijk polyethyleen en polypropyleen, maar ook pvc. In pvc zit chloor, dat tijdens de vergassing wordt omgezet in zoutzuur. Om dat te neutraliseren, wordt er ammoniak in het afgekoelde synthesegas gespoten. Dit gas reageert met het zuur, waarbij vast ammoniumchloride wordt gevormd dat kan worden verkocht als grondstof voor onder meer kunstmest.

Blijft het pvc-aandeel onder de 10 procent, dan is het kunststof-afval zonder problemen te vergassen, stelt L. de Graaff van Texaco. Hij baseert zich daarbij op experimenten in proefinstallaties van het bedrijf in Montebello (Californië).

Het plastic-afval dat kan worden verwerkt, mag enkele procenten verontreinigingen bevatten, zoals papier en andersoortig vuil dat er aan vast zit geplakt. Het belangrijkste criterium is dat het afvalplastic verpompt kan worden in de richting van de vergasser.

De fabriek die Texaco wil bouwen, gaat zo'n vijftig miljoen gulden kosten. Verwerking van het plastic-afval via deze recyclingstechniek kan binnen enkele jaren concurrerend zijn met bestaande technieken, zoals verbranden in een afvalverbrandingsoven of storten, meent De Graaff. 'Er zijn in het begin echter aanloopverliezen te verwachten. Over de financiering wordt gepraat met de overheid en een aantal marktpartijen.'

Texaco ontwikkelt het plan voor de vergasser samen met de VAM, de Rotterdamse afvalverwerker Roteb en de Amerikaanse gassenproducent Air Products. De vergasser komt op het Pernis-terrein van de raffinaderij van Nerefco, een joint-venture van Texaco en British Petroleum.

Het plastic-afval kan vanuit Wijster in containers met de trein worden aangevoerd. Bovendien zal Roteb andersoortig plastic-afval inzamelen, waaronder verpakkingsafval van winkels en bedrijven dat op dit moment niet mechanisch te recyclen is.

In het kader van de vergunningsprocedure is een milieu-effectrapport in de maak, dat medio mei volgend jaar gereed moet zijn. De Graaff hoopt vervolgens eind 1997 met de bouw van de vergasser te kunnen beginnen en vanaf oktober 1998 geproduceerde synthesegas als grondstof te leveren aan bijvoorbeeld de oxo-alcolholfabriek van Exxon Chemie op Rozenburg. Daar wordt nu aardgas als grondstof gebruikt. De onderhandelingen hierover worden inmiddels gevoerd.

Uit een studie van het Centrum voor energiesparing en schone technologie (CE) blijkt dat het Texaco-proces een interessante verwerkingstechniek is om afvalplastic om te zetten in een grondstof voor de petrochemische industrie, en dat het zowel op economische als milieugronden vermoedelijk de voorkeur verdient.

Er is een grote markt voor geavanceerde installaties waarin plastic kan worden verwerkt tot een hoogwaardige grondstof. In het Europese huishoudelijk afval zit, gerekend naar gewicht, bijna 8 procent plastic. In Nederland komt er jaarlijks 850 duizend ton kunststofafval vrij, voornamelijk verpakkingsafval waarvan een groot deel nog wordt gestort.

Binnenkort komt er een verbod op het storten van brandbaar afval. Dan moet er meer (huishoudelijk) afval worden gescheiden en meer van het daaruit geslecteerde plastic worden gerecycled. Texaco en zijn partners willen hier met hun vergasserplan op inspelen.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden