Tesla voert productie op; voor 2018 half miljoen nieuwe auto's

Tesla, de elektrische-autofabrikant van entrepreneur Elon Musk, wil al in 2018 een half miljoen auto's produceren. Dat is het dubbele van wat tot nu toe werd gezegd.

Het nieuwste Tesla: model 3. Er zouden al 400 duizend besteld zijn. Beeld ap
Het nieuwste Tesla: model 3. Er zouden al 400 duizend besteld zijn.Beeld ap

Reden is de enorme orderportefeuille voor de nieuwe goedkopere Tesla model 3 die volgend jaar van de band moet rollen. Model 3 zal 35 duizend dollar (ruim 30 duizend euro) kosten, de helft van de huidige Tesla-modellen. Er zijn volgens Musk al 400 duizend bestellingen.

Tesla verkocht vorig jaar 50 duizend auto's van de huidige modellen X en S. Dit jaar zou dat moeten oplopen tot 90 duizend auto's, maar dat lijkt niet te worden gehaald. In het eerste kwartaal werden er 15.500 afgeleverd. Niettemin zou Tesla in 2020 voor het eerst meer dan een miljoen auto's willen produceren.

Met deze ambitie zeilt Musk nog scherper aan de wind dan hij al deed. Nu al lopen de verliezen op. En verdere uitbreiding van de productie zal alleen met snellere investeringen en nog verder oplopende verliezen gepaard kunnen gaan.

Verdubbelde investeringen

Musk maakte woensdag de kwartaalcijfers bekend. De omzet in de eerste kwartaal van dit jaar liep op naar 1,15 miljard dollar (1 miljard euro), terwijl het verlies steeg van 154 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2015 naar 282 miljoen dollar.

De investeringen in de versnelde productie van model 3 zullen worden verdubbeld, hetgeen Tesla 1,5 miljard dollar extra zal kosten. Musk wil vooral nieuwe assemblagefaciliteiten in Europa en Azië realiseren om aan de vraag naar de auto's te kunnen voldoen. Of op korte termijn voldoende geld op de markt kan worden opgehaald om die investering te financieren, moet worden afgewacht.

Revolutie in de automobielindustrie

Op Wall Street viel de bravoure van Musk over de verdubbelde productie niet erg goed. Het aandeel zakte nog eens met 4 procent. Eerder deze week had het aandeel ook onder druk gestaan nadat twee topfunctionarissen waren opgestapt. Twijfels over de strategie van Musk blijven er. In amper drie maanden zijn al vijf vicepresidenten opgestapt en de levering van de nieuwe luxe terreinwagen is met 18 maanden opgeschort.

Maar Musk is overtuigd dat Tesla voor een revolutie in de automobielindustrie zal zorgen. 'Tesla is voorbestemd om 's werelds beste automaker te worden', zei hij. 'Wat we willen is zo veel mogelijk elektrische auto's op de weg krijgen. Het enige obstakel dat we hebben is er voldoende te maken.'

Probleem is dat Tesla voor de productie van onderdelen afhankelijk is van toeleveranciers. Musk wil nu zelf meer onderdelen gaan produceren. Voorlopig is de doelstelling om in 2017 al 100 duizend tot 200 duizend Tesla model 3-auto's te produceren.

Zelfrijdende auto mist het ware stadsgevoel

Europese landen maken zich op voor de komst van de zelfrijdende auto. Maar in technisch opzicht moet die auto nog veel leren. Wat als de camera's uitvallen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden