EconomieTesla

Tesla is (weer) gered: productie Model 3 passeert kritische grens

Het lijkt erop dat Elon Musk zijn autofabriek Tesla opnieuw voor de poorten van de hel heeft weten weg te slepen: de producent van elektrische auto’s slaagde er de afgelopen week in 5.031 Models 3 te bouwen.

Nieuwe Tesla Models 3 staan op een parkeerplaats in Richmond, Californië te wachten op transport naar klanten.  Beeld REUTERS
Nieuwe Tesla Models 3 staan op een parkeerplaats in Richmond, Californië te wachten op transport naar klanten.Beeld REUTERS

Daarmee is het bedrijf een kritische grens gepasseerd, waarbij er genoeg geld het bedrijf in stroomt om de productie gaande te houden zonder geld te hoeven lenen. Musk zegt dat met deze mijlpaal later dit jaar winst in het verschiet ligt.

De Model 3 moet het massamodel worden van de automaker uit Californië. De productie van de auto, die vorige zomer werd gepresenteerd, kwam maar niet op gang, waardoor de verliezen opliepen. Tegenslagen met robots en de productie van de accu’s leidden ertoe dat de geplande aantallen maar niet werden gehaald. De afgelopen maanden heeft het bedrijf de lopende band diverse keren stilgelegd om het proces aan te passen. Analisten waren sceptisch over de belofte van Musk dat eind juni vijfduizend voertuigen per week gemaakt zouden worden. Om het gewenste aantal auto’s te kunnen maken, heeft Tesla zelfs een tent gebouwd waarin een productielijn werd geplaatst.

Volgens Musk heeft het bedrijf de verwachtingen overtroffen. In het tweede kwartaal verdrievoudigde het aantal Models 3 dat van de band liep, ten opzichte van het kwartaal ervoor. ‘Ik denk dat we nu een echte autofabrikant zijn’, schreef hij zondag in een e-mail aan het personeel.

Beleggers lijken hun vertrouwen in Tesla te hebben hervonden: het aandeel steeg de afgelopen weken al flink en noteerde maandag, nadat de productiecijfers werden gepubliceerd, 5 procent hoger.

Later op de dag daalde het aandeel uit vrees dat het hoge productievolume niet gehandhaafd kan worden. Reuters berichtte dat medewerkers van andere productielijnen werden gehaald om het streefcijfer van vijfduizend exemplaren te halen. Tesla zelf denkt dat het in augustus zesduizend auto’s per week kan maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden