Terugval winst ABN Amro door bankenbelasting en andere heffingen

ABN Amro hoefde dit kwartaal nagenoeg niets toe te voegen aan zijn stroppenpot, de reserve die de bank moet aanhouden voor leningen die niet worden terugbetaald. Nooit eerder was die storting in de spaarpot voor slechte leningen zo klein: 2 miljoen euro. Een jaar geleden stopte de bank er nog 252 miljoen euro in.

Mos op de pilaren in het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Door een lage storting in de stroppenpot bleef de winst van de bank enigszins op peil.Beeld Rink Hof / HH

Dankzij de extreem lage storting in de stroppenpot, bleef de winst van de semi-staatsbank nog een beetje op peil. Een beetje. De netto winst over het eerste kwartaal bedroeg 475 miljoen euro, 13 procent lager dan een jaar geleden. Als de storting in de stroppenpot even hoog zou zijn geweest als een jaar geleden, was er van de netto-winst nog maar 225 miljoen overgebleven: een halvering.

Volgens de woordvoerder van de bank duidt de lage storting in de stroppenpot er op 'dat het goed gaat met de klanten van ABN Amrobank'. De afgelopen jaren, toen de economie steeds moeizaam draaide, moest de bank regelmatig zijn kredietportefeuille kritisch doornemen en telkens weer extra geld opzijleggen voor eventuele wanbetalingen van schuldenaars. Daardoor zit de spaarpot goed vol, en nu de economie aantrekt nemen de risico's snel af. Sterker nog: er viel een bedrag van 81 miljoen euro vrij, dat wil zeggen: het zat in de spaarpot maar bleek niet nodig.

Nieuwe Europese heffingen

Dat de winst ondanks die niet geringe meevallers toch sterk daalde, komt volgens ABN Amro door een paar nieuwe heffingen die Europa heeft opgelegd. Volgens de bank bedragen die heffingen, die dit kwartaal voor het eerst moesten worden betaald, 98 miljoen euro. Dat resulteerde in een stijging van de kosten met 8 procent. Eerder deze week klaagde ook ING al over die heffingen.

Het gaat om twee soorten heffingen: het Europese garantiestelsel voor spaarders oftewel het deposito garantie stelsel DGS, en het noodfonds van de Europese bankenunie, dat in actie moet komen als banken failliet gaan. Het zijn uitvloeisels van de verschuiving van het bankentoezicht naar Europa.

In Nederland bestond al lang een deposito garantiestelsel, maar daarvoor hoefden de banken geen fonds te vullen. Pas als er een bank failliet ging, zoals DSB Bank in 2009, presenteerde De Nederlandsche Bank de rekening aan alle andere banken.

Bankenbelasting

ABN Amro wijst erop dat de Europese heffingen nog verder zullen oplopen. In het laatste kwartaal moet ook de gehate bankenbelasting worden betaald, een bedrag van 98 miljoen. Maar dat is niet anders dan in de afgelopen jaren.

De omzet daalde fors. De rente-inkomsten waren exact hetzelfde als een jaar geleden, maar het inkomen uit commissies daalde met 28 procent. Dat kwam vooral door het woeste gedrag van de financiële markten in de eerste maanden van dit jaar, die beleggers kopschuw maakten.

ABN Amro heeft sinds november vorig jaar weer een beursnotering. De bank werd in 2008 genationaliseerd omdat hij in de armen van Fortis dreigde failliet te gaan. De koers daalde gisteren met 2,89 procent, en kwam uit iets onder de prijs van 17,75 euro waarvoor het aandeel naar de beurs ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden