Nieuws

Terugroepactie slaapapneu- en beademingsapparaten kost Philips honderden miljoenen

Zorgtechnologiebedrijf Philips roept wereldwijd 3- tot 4 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten terug. De apparaten bevatten een schuimrubber dat schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Redactie
Beademingsapparatuur van Philips. Beeld Philips
Beademingsapparatuur van Philips.Beeld Philips

Het concern, dat in april al 250 miljoen euro uittrok voor het oplossen van problemen met de apparaten, reserveert nog eens 250 miljoen euro voor de terugroepactie.

Het schuimrubber, dat Philips al sinds 2009 toepast op slaapapneu- en beademingsapparaten, kan in een warme of vochtige omgeving afbrokkelen, waarbij ook chemische stoffen vrijkomen. Deze kan de patiënt inademen, met gezondheidsproblemen als hoofdpijn en misselijkheid tot gevolg. Dit ontdekte Philips door een analyse van het schuimrubber, uitgevoerd na een toenemende hoeveelheid klachten in recente jaren. ‘Wij gaan hier heel serieus mee om’, aldus Philips-woordvoerder Steve Klink.

Volgens Klink gaat het om een relatief beperkt aantal klachten, maar wil Philips toch geen risico’s nemen. ‘We gaan uit van het worstcasescenario.’ Daarom luidt het advies om de slaapapneu-apparaten in ieder geval niet meer te gebruiken.

Beademingsapparaten

De beademingsapparaten zijn lastiger terug te roepen dan de slaapapneu-apparaten. Patiënten die ondersteuning nodig hebben bij de ademhaling kunnen niet zomaar van het beademingsapparaat af. Voor hen is het mogelijk een antibacterieel filter te installeren op het apparaat, dat beschermt tegen het afbrekend schuimrubber.

Het vervangen en repareren van miljoenen apparaten is een grote uitdaging voor Philips. ‘We moeten onze productie flink opschalen, maar ook de toelevering van onderdelen, reparatiemogelijkheden en ons serviceteam’, aldus Klink. Daarnaast moeten de autoriteiten in elk land instemmen met het gebruik van vervangend, veiliger schuimrubber voor nieuwe slaapapneu- en beademingsapparaten.

Klink durft niet te zeggen hoe dergelijke problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. ‘Dat het schuim op deze manier zou afbreken, hebben we niet kunnen voorzien. Als zoiets gebeurt, moeten we ervoor zorgen dat we het snel ontdekken en goed oplossen.’ Philips streeft ernaar om binnen twaalf maanden wereldwijd alle slaapapneu- of beademingsapparaten aan te passen of te vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden