Terugreizende Ajax-fans overspoelen NS met klachten over chaos op stations

Treinreizigers die gisternacht uit Amsterdam probeerden weg te komen, hebben spoorvervoerder NS bedolven onder klachten over chaos op verschillende stations. Door de grote toestroom van Ajax-fans zaten veel treinen stampvol, waardoor reizigers uren op stations moesten wachten. Sommige reizigers waren het wachten zat en namen hun toevlucht tot taxi's om thuis te kunnen komen.

Drukte op het station, archiefbeeld.Beeld anp

Het was een heet avondje voor de medewerkers achter het Twitter-account van de NS. Rond half twaalf kwam de klachtenstroom op gang, toen bleek dat de ingezette treinen lang niet voldoende waren om alle terugreizende Ajax-fans te kunnen verstouwen. Veel treinen puilden bij aankomst op stations als Amsterdam Amstel al uit met reizigers, waardoor het openen van de treindeuren weinig zin had. Veel fans zaten de tijd uit en brachten uren door op de stations, waar de politie in ruime mate aanwezig was om onrust te beperken. Andere kozen eieren voor hun geld en namen een prijzige taxi.

Stortvloed aan klachten

De stortvloed aan klachten die op NS neerdaalde, was enorm. 'Nog nooit zoiets meegemaakt. Totale Chaos en overvolle treinen. Voorspelbaar en waardeloos', reageert een reiziger. 'Volgens de dienstregeling moet ik wachten op de trein van kwart voor drie. Ik stond hier dus al om half één. Prutsers!', schrijft een ander. Ook het servicenummer waar het Twitter-account van de NS de reizende Ajax-fans naar verwees, had grote moeite met het verwerken van alle klachten. 'De wachttijd is meer dan 120 minuten. Na twee uur werd automatisch mijn verbinding verbroken', aldus een reiziger.

NS-woordvoerder Martijn Kamans spreekt van een 'extreme piekdrukte' na afloop van de finale. 'Wij hebben er alles aan gedaan om mensen zo snel mogelijk te kunnen vervoeren. We hebben extra én langere treinen ingezet, en er zijn zelfs treinen doorgereden die eigenlijk al klaar waren met hun dienst.' Hij wijst erop dat de Amsterdamse politie eerder op de avond mensen opriep om niet meer naar Amsterdam af te reizen. 'Dat zegt wel wat over de drukte in de stad. Het hielp ook niet dat Ajax de finale verloor, want dan wil iedereen meteen naar huis. Bij winst is dat meer verspreid.'

Daarnaast waren er nog enkele incidenten die het treinverkeer ontregelden, zegt Kamans. In één van de treinen trokken reizigers aan de noodrem, terwijl elders enkele Ajax-fans 'met een bakkie op' over het spoor liepen. Het treinverkeer liep daardoor vertraging op, en dat leidde weer tot extra drukte op de stations. Wie als noodoplossing de taxi nam, kan contact opnemen met de NS voor een vergoeding: de vervoerder heeft de plicht om vervangend vervoer te regelen als de treinen geen uitkomst bieden.

De Amsterdamse politie heeft excuses aangeboden voor het herhaaldelijk versturen van een NL-Alert voor aanvang van de Europa League-finale. Volgens de politie was een technische storing de oorzaak.

De waarschuwing was verstuurd om fans te ontmoedigen om nog naar Amsterdam af te reizen. 'Kom niet meer naar Amsterdam. De binnenstad is vol. Kijk de wedstrijd van Ajax elders', las het bericht. Veel mensen ontvingen het NL-alert vaker dan één keer: op sociale media spreken mensen zelfs van elf berichten. Dat komt door een fout in het systeem, verontschuldigt de politie zich.

Kritiek dat het versturen van het NL-Alert überhaupt overdreven was, legt de politie naast zich neer. De waarschuwingen zijn normaal gesproken bedoeld voor noodgevallen, waardoor sommige mensen hevig schrokken van het signaal op hun mobiel. Vanwege de drukte dreigde de veiligheid in de hoofdstad in het geding te komen, zegt de politie, die het versturen daarom gerechtvaardigd vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden