Teruggave belasting gaat vanzelf

Drie miljoen Nederlanders hoeven vanaf dit jaar geen voorlopige teruggaaf bij de Belastingdienst aan te vragen. Ze ontvangen hierover de komende weken een brief van de fiscus....

Tot en met vorig jaar moesten belastingplichtigen elk jaar opnieuw een aanvraag indienen voor een voorlopige teruggaaf. De gemiddelde teruggaaf per aanvrager is tweehonderd euro per maand. In de meeste gevallen gaat het om een teruggaaf in verband met de algemene heffingskorting, betaalde hypotheekrente of andere heffingskortingen.

Van de drie miljoen aanvragers van een voorlopige teruggaaf geeft slechts eenderde een wijziging door, bleek uit onderzoek van de Belastingdienst. Bij die wijzigingen zitten ook de driehonderdduizend belastingbetalers die jaarlijks voor het eerst een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld omdat ze een huis hebben gekocht en vanaf dat moment aftrekbare hypotheekrente gaan betalen.

De Belastingdienst gaat bij de vaststelling van de hoogte van de teruggaaf voor 2005 uit van de laatste aanvraag. Kleine verschillen worden later verrekend bij de definitieve belastingaanslag.

Belastingplichtigen die hun aanvraag willen wijzigen, hoeven nog geen actie te ondernemen. Zij krijgen net als andere belastingbetalers voor 23 december bericht van de Belastingdienst waarin staat hoeveel ze volgend jaar maandelijks op hun bankrekening krijgen gestort. Degenen die iets willen veranderen, kunnen dat dan elektronisch of schriftelijk doen. De programmatuur en de formulieren waarmee wijzigingen kunnen worden doorgegeven, zijn sterk vereenvoudigd.

Vorig jaar kregen aanvragers een diskette met een aanvraagprogramma toegezonden. Vanaf 1 november kan een programma worden opgehaald van de site van de Belastingdienst.

Wie de voorlopige teruggaaf wil stopzetten, kan dat doen door voor 17 oktober een speciaal telefoonnummer van de Belastingdienst te bellen en vervolgens zijn sofinummer in te toetsen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is de kans gering dat per vergissing de voorlopige teruggaaf van een ander wordt gestaakt. Niet elk willekeurig nummer met negen cijfers is een sofinummer. Bovendien krijgt iemand waarvan de voorlopige teruggaaf wordt stopgezet een schriftelijke bevestiging, waarna het nog mogelijk is de wijziging ongedaan te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden