Terreurdreiging dit jaar groter in westerse landen

Westerse economieën hebben dit jaar aanzienlijk meer last van islamitische terreurgroeperingen dan een jaar eerder. Zo is het risico op terroristische aanslagen of politiek geweld in 2015 in negen westerse landen toegenomen, met alle gevolgen voor het bedrijfsleven van dien.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry legt samen met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius een krans voor het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs in januari.Beeld afp

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Terrorism & Political Violence Map 2015 van Aon, 's werelds grootste risicoadviseur en verzekeringsmakelaar die elk jaar de risico's voor het zakenleven in meer dan tweehonderd landen in kaart brengt. Het hoofdkantoor van Aon staat in Londen.

Met de publicatie wil zij bedrijven en investeerders inzicht geven in hoe zij hun risico's het beste kunnen verkleinen en hoe ze zich kunnen indekken, mocht het noodlot toeslaan.

Westerse landen

Uit het rapport van dit jaar blijkt dat het risico op terroristische aanslagen zich momenteel concentreert rondom een kleiner aantal landen dan in 2014. Zo zijn 21 landen volgens Aon veiliger geworden, tegenover dertien die een verhoogd risico-oordeel kregen.

Opvallend is dat negen van die dertien landen westers zijn, namelijk Australië, België, Canada, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Noorwegen.

'Hoewel het aantal terroristische aanslagen in westerse landen nog altijd relatief laag is in vergelijking met een groot aantal andere landen, is de dreiging in het Westen wel op het hoogste niveau in bijna tien jaar', aldus het rapport. Volgens Aon heeft dat hoofdzakelijk te maken met de sterke opmars van Islamitische Staat en de nog altijd aanwezige dreiging van Al Qaeda (en daaraan gelieerde groeperingen).

Nederland

Vooral vanwege de honderden Europese moslims die naar het Midden-Oosten trokken voor de jihad en mogelijk terugkomen, stijgt het risico op aanslagen in de genoemde landen , aldus Aon.

In Nederland is geen sprake van een verhoogd risico - het risico was hier al 'laag' in plaats van 'verwaarloosbaar'. Ondanks deelname aan missies tegen terreurgroepen in bijvoorbeeld Irak blijft het risiconiveau dus ongewijzigd, stellen de onderzoekers.

In Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara is het dreigingsniveau gemiddeld nog altijd het hoogst. Zestien landen - er wordt gesproken van een 'risicodriehoek' tussen Nigeria, Somalië en Libië - hebben in 2015 te maken met een 'hoog' of 'zeer hoog' dreigingsniveau.

Detailhandel

Latijns-Amerika doet het beter dan bij eerdere edities van het onderzoek. Zo zijn zeven landen volgens Aon veiliger dan een jaar geleden. Geen enkel land geldt nog als 'risicovol', wat het continent aantrekkelijk maakt voor potentiële investeerders.

Bedrijven in de detailhandel zijn het vaakst doelwit van een terreuraanslag, gevolgd door bedrijven actief in de olie-industrie en het toerisme.

Wereldwijd is Irak het meest getroffen, gevolgd door Pakistan en Afghanistan. Meer dan 50 procent van alle terroristische aanslagen vindt in die drie landen plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden