Terreur zorgt voor onrust bij overname Ten Cate

De terreuraanslagen en de oplopende spanningen rond Syrië dreigen ook invloed te hebben op de overname van de Koninklijke Ten Cate. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in de fabricage van vlamwerende gevechtskleding voor militairen, waarvan de vraag de komende tijd fiks kan toenemen.

Peter de Waard
null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het is een van de redenen waardoor aandeelhouders twijfelen over het bod dat het opkoopfonds Gilde Buy Out Partners in juli op Ten Cate uitbracht. Nogal wat aandeelhouders vinden dat bod van 24,60 euro per aandeel (675 miljoen euro in totaal) te laag. Ook de beleggersvereniging VEB plaatst steeds meer vraagtekens bij het overnamebod. En inmiddels ruikt ook een Zwitsers hedgefonds een lucratieve winst, waardoor het 311 jaar oude bedrijf inzet is geworden van een ordinair beursgevecht.

Kritisch

Op 7 december zal tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering een besluit moeten vallen over deze overname. VEB-directeur Paul Koster zegt dat hij daar flink wat kritische vragen zal stellen. Zo wil de VEB weten of ook andere belangstellenden, die mogelijk meer wilden betalen, zich bij Ten Cate hebben gemeld. Koster is bang dat Gilde voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. 'Ten Cate heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Vorig jaar was er nog verlies. Maar het gaat beter. En juist op dat moment komt er een overnamebod.'

Wat Koster ook achterdochtig stemt, is dat Gilde als opkoopfonds een minimaal rendement op participaties nastreeft van 20 procent. 'Hoe willen ze dat gaan halen? Ze hebben beloofd minimaal drie jaar lang het bedrijf niet op te splitsen. Maar aan zo'n belofte is wel een mouw te passen.' Woensdag meldde het Financieele Dagblad dat het Zwitserse hedgefonds PSquared een belang heeft gekocht en in een brief aan Ten Cate een hoger bod eist. De Zwitsers wijzen erop dat de onderdelen samen meer waard zijn dan de 675 miljoen euro die Gilde wil bieden.

Ten Cate stond ooit aan de basis van de textielindustrie in Twente. Maar inmiddels is het bedrijf getransformeerd tot wereldleider in de productie van kunstgras en vlamwerend materiaal voor gevechtsuniformen en pantservoertuigen. Vooral door de afname van het aantal defensieorders raakte Ten Cate in 2014 in de verliezen. Maar dit jaar is het tij gekeerd. Het bod van Gilde wordt gesteund door de directie en commissarissen van Ten Cate en door enkele grootaandeelhouders, zoals verzekeraar Delta Lloyd. Samen hebben die 16 procent van het aandelenkapitaal. De Rabobank en NIBC Bank hebben het bod fair genoemd. Voordat Gilde met het bod kwam, was een aandeel Ten Cate minder dan 20 euro waard.

Ontkenning

De VEB heeft ook vraagtekens bij de dubbele petten die sommige bestuursleden lijken te dragen. Zo blijkt directielid Egbert ten Cate volgens het biedingsbericht te gaan participeren in het aandelenkapitaal van de bieder Gilde. De VEB heeft in een brief gevraagd of ook andere directieleden en commissarissen dit voornemen hebben. Dat heeft Ten Cate ontkend.

Tot nu toe hebben zich echter geen kapers op de kust gemeld die een tegenbod willen doen. Gilde en partners lijken vooralsnog niet van plan het bod te verhogen. Ook de beurs houdt daar geen rekening mee, gezien het feit dat de koers vlak onder de 24,60 euro ligt. Hilco Wiersma van Add Value Fund - een beleggingsfonds van small caps op de Amsterdamse beurs - zegt op 7 december de aandeelhoudersvergadering te zullen bijwonen. Maar inmiddels heeft Add Value Fund al wel een deel van het belang in Ten Cate via de beurs afgestoten. 'We zullen zien hoe de vergadering verloopt. Uiteraard is het jammer dat er weer een oud bedrijf van de beurs verdwijnt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden