Tennet vraagt overheid geld voor nieuwe kabels

De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet wil een half miljard euro van de Nederlandse staat voor investeringen in nieuwe kabels. Het geld is onder meer nodig om duurzame energie in te passen.

Van onze verslaggever Michael Persson

Dat zei een woordvoerder woensdag na de presentatie van de jaarcijfers. Tennet heeft in de komende vijf tot zeven jaar in totaal zo’n 6 miljard euro nodig voor de benodigde verzwaring en uitbreiding van het net.

De kapitaalbehoefte komt na een jaar van grote investeringen in Nederland en Duitsland. In Nederland nam Tennet voor 775 miljoen drie hoogspanningsnetten van voormalige energiebedrijven over, in Duitsland kocht het voor 1 miljard euro Transpower, het hoogspanningsnet van Eon.

Hierdoor teerde Tennet flink in op het eigen vermogen. Het haalde onder meer 300 miljoen euro uit een potje voor de aanleg van grensoverschrijdende verbindingen.

Vorig jaar werd gezegd dat dat geen probleem was. Nu zegt Tennet dat het eigen vermogen niet groot genoeg meer is voor de benodigde investeringen, en dat het daarom heeft aangeklopt bij de overheid, zijn enige aandeelhouder.

Volgens een woordvoerder van Tennet is de gevraagde overheidsinjectie bedoeld voor investeringen in Nederland (waar 3 miljard euro nodig is), niet voor die in Duitsland (waar de andere 3 miljard wordt geïnvesteerd). ‘De aanvraag voor dat geld was al gestart voordat we Transpower kochten. Wij zien die twee los van elkaar.’

Reden voor die gescheiden blik is dat de door onafhankelijke toezichthouders vastgestelde tarieven in de twee landen verschillend zijn. De stroomtransporttarieven in Nederland zijn de laagste in Europa, waardoor het lastig is geld over te houden voor investeringen, vindt Tennet.

Eerder dit jaar probeerde de netbeheerder met wisselend succes geld op te halen door de uitgifte van obligaties. Bij vermogensbeheerders en pensioenfondsen wist het 1,2 miljard op te halen. Daarnaast kwam er nog een half miljard binnen met achtergestelde obligaties, die aan het eigen vermogen mag worden toegevoegd.

Maar een poging een miljard op te halen bij de provincies die geld hadden overgehouden aan de verkoop van energiebedrijf Essent, liep spaak. Zij vrezen de risico’s van Tennets avontuur in Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden