Ten Cate zoekt een partner

Ten Cate is op zoek naar een partner. De Almelose fabrikant van textiel-, rubber- en kunststofproducten heeft ABN Amro opdracht gegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot verdergaande vormen van samenwerking....

Van onze redactie economie

Versnelde groei is nodig om van Ten Cate een wereldspeler te maken op de diverse gebieden waarop zij actief is. De groep stelt echter wel eisen aan partners. Zo moet de samenhang van de Ten Cate-bedrijven behouden blijven en moet de huidige strategie van acquireren en autonome groei onderschreven worden.

De Vries denkt dat hij aan het begin van de zomer met kandidaat-partners om tafel kan gaan zitten. Analisten vragen zich echter af welke partij met geheel Ten Cate wil samenwerken, omdat de synergie tussen de drie activiteiten beperkt is. Deskundigen verwachten een grote partner alleen vanuit het buitenland. Ten Cate werd vorig jaar belaagd door het veel kleinere Textielgroep Twenthe, maar die aanval liep op niets uit.

Ten Cate heeft wel een sterke positie. Alle sectoren staan er goed voor. Vorig jaar was er een recordwinst van 48 miljoen gulden. In 1998 was er een verlies van 93 miljoen gulden, door buitengewone lasten uit de beëindiging van het spijkerbroekenstof-avontuur. De deelnemingen in Griekenland noemde De Vries een goed voorbeeld van hoe het niet moest bij allianties.

De omzet van Ten Cate nam vorig jaar toe met 5 procent tot 1,47 miljard gulden. De algemene economische situatie in de voor het concern belangrijke landen laat een verdere verbetering zien. De recente prijsstijging van de grondstoffen maant echter tot voorzichtigheid. Ten opzichte van het resultaat van 1999 verwacht het bestuur dit jaar een lichte stijging van de nettowinst. Dat is iets minder dan de winstdoelstelling die het bedrijf zichzelf op middellange termijn stelt, namelijk 10 procent groei per jaar (gemiddeld).

Los van een mogelijke alliantiepartner blijft Ten Cate doorgaan het concern verder uit te breiden. Voor acquisities zijn er volgens het bedrijf voldoende financiële middelen beschikbaar. Er zijn contanten en er is nog voldoende leencapaciteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden