Telefoon van de zaak mag van fiscus

Werknemers die thuis telefoonkosten maken voor hun werkgever, kunnen deze in de toekomst weer belastingvrij vergoed krijgen...

Staatssecretaris Wijn (Financiën) wil de bezem halen door een aantal regels die de belastingbetaler veel ergernis bezorgen. Wijn staat positief tegenover het advies om regels voor betaling van loon in natura, zoals geschenken en vergoedingen, te herzien. Werknemers zullen daardoor mogelijk vanaf 2007 per saldo 41 miljoen euro minder loonbelasting hoeven te betalen. Voor werkgevers kan het voordeel oplopen tot 28 miljoen.

Wat Wijn betreft, mogen werkgevers straks ook wat ruimhartiger zijn met geschenken. Nu is maximaal 35 euro belastingvrij toegestaan tijdens de feestdagen. Dit bedrag wordt verdubbeld en mag straks ook op andere momenten worden geschonken.

Wijn hoopt te hiermee bereiken dat de Belastingdienst burgers minder op de huid gaat zitten met controles. Zo wil hij het wantrouwen jegens de fiscus verminderen. Wijn zal komend voorjaar zijn plannen omzetten in concrete voorstellen aan de Tweede Kamer. Vooral de VVD en Wijns eigen CDA hebben aangedrongen op afname en vereenvoudiging van regels.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt het positief dat de Belastingdienst niet langer ‘op de vierkante millimeter’ op zoek gaat naar belastingverplichtingen. Door de nieuwe aanpak sluit de fiscus beter aan op wat mensen als loon zien, stelt de organisatie.

Sommige bedrijven zullen zaken als privé-gebruik van een zakelijke mobiele telefoon het komend jaar overigens nog wel op hun werknemers verhalen. Dat kan in 2007 weer veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden