Telefónica krijgt na zestien jaar nieuwe topman

Onverwacht vertrok hij dan toch: César Alierta, de topman van het Spaanse Telefónica, liet dinsdagmiddag weten dat hij opstapt. In mei wordt Alierta 71 en dat leek wel een mooi moment voor een afscheid, zo was de suggestie. De Spaanse telecomreus, waar Alierta sinds 2000 de scepter zwaaide, zal vanaf 8 april worden voorgezeten door gedelegeerd commissaris José María Álvarez-Pallete (52).

Steven Adolf
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Volgens Alierta, die zijn opvolger persoonlijk aanwees, is Álvarez-Pallete het best toegerust om Telefónica te leiden bij de 'uitdagingen van het digitale tijdperk'.

Met Alierta vertrekt een zakenman en financier die zijn stempel heeft weten te drukken op de modernisering en groei van een van Spanjes meest succesvolle beursreuzen. Anders dan veel andere voormalige staatsbedrijven in de Europese telecomsector bleef Telefónica overeind in de vrije markt door strakke modernisering en internationalisering. Alierta was de drijvende kracht die Telefónica deed uitgroeien tot een van 's werelds grootste Telecom giganten.

Wie de grote man weleens in werkelijkheid meemaakte, kon zich daarover verbazen. Weinig topmannen van internationaal kaliber drukten zich immers zo onbegrijpelijk uit als Alierta. Wellicht was het zijn binnensmonds gemompel, dan wel een accent uit zijn geboortegrond in Aragon; zijn betoog ging doorgaans voor het grootste deel verloren.

César Alierta. Beeld reuters
César Alierta.Beeld reuters

Stevige internationale basis

Dat stond zijn zakelijke succes geenszins in de weg. Met overnames en allianties wist de topman Telefónica een stevige internationale basis te bezorgen in Brazilië (Vivo), Latijns-Amerika (BellSouth), China (Netcom), O2 in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland en in Italië (Telecom Italië). Veel van die deelnames werden gunstig verkocht. Naast een scherpe visie beschikte Alierta over de blik van een bankier die altijd zorgde voor een stevige financiering. Zo werd hij de aangewezen persoon om de puinhopen op te ruimen die waren achtergelaten door zijn voorganger Juan Villalonga. Die vertrok te midden van schandalen over handel met voorkennis en rampzalig missers op het gebied van nieuwe telecommunicatietechnologieën.

Goed thuis in het politiek-financiële wereldje van Madrid bleef Alierta niet buiten schot. Met zijn vrouw werd hij verdacht van handel met voorkennis voor een kleine 2 miljoen euro in het aandeel van voormalig staatstabak bedrijf Tabacalera in 1997. Alierta werd in hoger beroep vrijgesproken vanwege verjaring.

In zijn zakelijke loopbaan had Alierta regelmatig te maken met Nederland. Beta Capital, de investeringsbank die hij als oprichter en meerderheidsaandeelhouder bezat, werd in de jaren negentig overgenomen door Mees Pierson. Het was een belangrijke basis voor zijn persoonlijke kapitaal, voordat hij overstapte naar Tabacalera. Minder voorspoedig verliep Alierta's bemoeienis met Endemol, dat Alierta's voorganger Villalonga voor een bedrag van 5 miljard euro had overgenomen. Na onenigheid verliet John de Mol de onderneming, terwijl Alierta nog jaren problemen zou hebben om de aankoop zonder al te grote kleerscheuren te verwerken.

undefined

Jose Maria Alvarez-Pallete. Beeld ap
Jose Maria Alvarez-Pallete.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden