Tele2 mag beleggers niet uitroken
Tele2 mag de minderheidsaandeelhouders van Versatel voorlopig niet uitroken. Het Zweedse telecombedrijf wilde via een juridische truc een groep morrende aandeelhouders in Versatel buitenspel zetten....
De rechtszaak was aangespannen door een groep buitenlandse beleggers onder leiding van Centaurus. De aandeelhouders bezitten samen ongeveer 14 procent in Versatel en willen een hoger bod van Tele2 afdwingen.
In het conflict tussen Tele2 en de boze buitenlandse beleggers zijn al enkele procedures voor de Amsterdamse Ondernemingskamer gevoerd. Aanvankelijk dolven de beleggers het onderspit en mocht Tele2 de overname van Versatel doorzetten.
Inmiddels lijken de beleggers aan de winnende hand. In december besloot de Ondernemingskamer dat bij Versatel nog geen commissarissen afkomstig van Tele2 mogen worden benoemd. Vrijdag blokkeerde het gerechtshof het voornemen van Tele2 door met een juridische fusie de protesterende aandeelhouders buitenspel te zetten. De Ondernemingskamer wil nu eerst vaststellen of de bestuurders van Versatel wanbeleid hebben gevoerd. De rechtszaak zal in mei worden voortgezet.
Tele2 was van plan Versatel te laten fuseren met een Nederlandse dochteronderneming van Tele2. De beleggers zouden daardoor aandelen ontvangen in een onderneming zonder beursnotering. Volgens de Ondernemingskamer hebben Versatel en Tele2 de minderheidsaandeelhouders onvoldoende tijd gegeven om hun bezwaren tegen dit fusieplan te uiten. Daarbij betreft het onder meer de waardering van de ondernemingen en het voorstel de minderheidsaandeelhouders extra aandelen in de nieuw te vormen onderneming te geven.