Tele Atlas uitblinker op dalende beurs

Kaartenmaker Tele Atlas publiceerde maandagochtend een verdubbeling van de verliescijfers. Aanvankelijk keken beleggers niet op of om van dit verlies van 17,8 miljoen euro in het derde kwartaal voor het Bossche bedrijf en lieten het aandeel bungelen rond de 13 euro....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De reden voor dit snelle herstel valt te verklaren door de opmars van Tele Atlas in China. De elektronische kaartenmaker denkt op termijn van 337 Chinese steden navigatiekaarten te kunnen produceren. Deze uitbreiding vergt een extra investering van 10 miljoen euro; een keuze die beleggers omarmden.

De belangrijkste klant van Tele Atlas, TomTom, ging wederom omhoog. De producent van navigatieapparatuur bleek daarmee ongevoelig voor de opkomst van allerlei concurrenten. Nokia maakte maandag bekend zich op de navigatiemarkt te storten.

TomTom was met een winst van 2 procent de grootste winnaar van de 24 hoofdfondsen. Slechts vijf andere bedrijven sloten ook in deplus. De schade viel daarmee nog enigszins mee. Bij de opening op maandag waren bijna alle beursfondsen in het rood geopend. Door gunstige macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten – waar de bestedingen in september slechts licht toenamen zodat de inflatie niet noemenswaardig steeg – herstelde de AEX in de laatste handelsuren. Van het dikke procent verlies resteerde uiteindelijk nog een min van 0,4 procent en sloot de index op 487,95 punten. De Amsterdamse beurs volgde daarmee de stemming in elders in Europa, waar de koersen door matige winstcijfers daalden.

De bedrijven uit de AEX die winstcijfers openbaarden, wisten hun verlies in de ochtenduren ook grotendeels weg te poetsen. ABN Amro, waar 500 banen worden geschrapt, daalde uiteindelijk met 0,2 procent. TNT, dat blijft kwakkelen met zijn logistieke divisies, wist zijn verlies zelfs om te buigen naar een minieme winst (plus 0,1 procent).

Stemmachinemaker Nedap hoorde tot de schaarse winnaars onder de lokale fondsen. Nadat minister Nicolaï de stemcomputers van concurrent SDU verbood te gebruiken tijdens de komende verkiezingen, ging de koers van Nedap rap omhoog. Om 14.50 uur, vlak na de verklaring van Nicolaï, meldde zich een eerste koper van 150 aandelen Nedap bij een koers van 27,14 euro. Nadien werden er nog acht kleine orders afgewikkeld en steeg de koers naar 27,70 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden