Tele Atlas drukt TomTom diep in het rood

De producent van navigatiesystemen moest ruim een miljard euro afboeken op de waarde van de vorig jaar overgenomen kaartenmaker Tele Atlas.

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Zonder de afwaardering van de overgenomen kaartenmaker zou TomTom een winst hebben geboekt van 70 miljoen euro, een daling met bijna de helft ten opzichte van een jaar eerder. De dalende omzet en winst van het concern komt doordat de prijzen van navigatiesystemen het vorige jaar zijn gekelderd. TomTom verkocht 4 procent meer kastjes, maar wist desondanks de winst niet op peil te houden.

Ook dit jaar ziet het er voor de navigatieproducten niet goed uit. Door de economische malaise komt de verkoop verder onder druk te staan, verwacht het concern.

Over heel 2008 leed TomTom een verlies van 873 miljoen euro, vanwege de hoge afschrijving op Tele Atlas. TomTom is er wel in geslaagd de schuld opnieuw terug te brengen, in het laatste kwartaal met 213 miljoen euro. De daling van de schuld is belangrijk, omdat banken kijken naar de verhouding tussen het bedrijfsresultaat en de schuld. Als de schuld verhoudingsgewijs te hoog oploopt, kunnen banken hun lening invorderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden