Tekenen herstel bij Philips

Na enkele beleefdheden over prins Claus - 'We zijn tenslotte een koninklijk bedrijf' - draaide financieel directeur Jan Hommen het verhaal af waaruit kwartaal na kwartaal hetzelfde blijkt: Philips drijft op zijn minst 'sexy' divisies - Licht, Huishoudelijke Apparaten en Medische Systemen....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Huishoudelijke Apparaten haalde opnieuw een recordomzet, mede dankzij het succes van de Senseo Crema-koffiemachine, de overbekende Philishave, en de zeer winstgevende elektrische tandenborstel Sonicare. De omzet steeg 12 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de winstmarge van de divisie klom tot 15,2 procent.

Ook Licht bleef overeind, ondanks de ingezakte markten in Latijns-Amerika. Op peertjes en halogeenlampen maakt Philips een operationele winstmarge van 12,7 procent, aanzienlijk meer dan vorig jaar. En hoewel Medische Systemen nog kampt met de kosten van eerdere overnames, wordt ook hier geld verdiend.

Dankzij de prestaties van deze stokoude activiteiten blijft de schade beperkt die wordt geleden in de drie andere divisies, waaraan Philips zijn imago van 'snelgroeiend technologiebedrijf' ophangt. 'Daar zit de potentie, maar de komende maanden zie ik geen verbetering', zegt analist Jan Willem Beekhuis van Dexia Securities.

Want zowel Halfgeleiders, Consumentenelektronica als Componenten maken nog steeds barre tijden door. De vraag blijft uit terwijl de concurrentie moordend is, waardoor de prijzen sterk dalen. Zo bedroeg de 'prijserosie' bij Consumentenelektronica afgelopen kwartaal 12 procent. Dit deed de vreugde over het gewonnen marktaandeel op de markt voor televisies en dvd-spelers weer deels teniet. Op de markt voor lcd-schermen kelderden de prijzen zelfs 20 procent.

'De dingen die we wél zelf kunnen controleren, pakken we aan', zegt Hommen. 'En dat doen we niet slecht.' Hij doelt op kostenreducties, lagere investeringen en beter voorraadbeheer. Van het plan waarmee Philips jaarlijks 300 miljoen euro wil besparen op overhead, is nu 176 miljoen euro gerealiseerd. Volgens Hommen is vooral bezuinigd op ICT. Daarnaast haalde Philips 825 miljoen euro op door het afstoten van niet-kernactiviteiten.

Ook op divisieniveau beginnen de ingrepen vruchten af te werpen. Het verlies bij de chipdivisie daalde van 291 miljoen naar 58 miljoen. Een herstel van de markt is echter nog niet in zicht. Bij Consumentenelektronica werd net als een kwartaal eerder een bescheiden winstje geboekt.

Het lot van de binnenkort op te heffen Componentendivisie is nog onduidelijk. Een lichtpuntje is er bij Mobile Displays, dat in september weer winst maakte. Dit dankzij orders van fabrikanten als Nokia, die rond de Kerst mobieltjes met kleurenschermpjes in de winkel willen leggen. Binnen acht weken geeft Philips duidelijkheid over Optical Storage, de verliesgevende maker van dvd- en cd-rom-modules voor pc's. Want ook al verbetert Philips zijn operationele resultaten, nieuwe herstructureringslasten zullen Philips diep in het rood houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden