Tegenvallende resultaten Apple resoneren door in bonussen top

Bij Apple groeien de bomen niet meer tot in de hemel. Toch hoeft baas Tim Cook niet te beknibbelen. Weliswaar moest hij net als andere bestuurders in 2016 genoegen nemen met minder salaris, maar de inkomsten uit de verkoop van zijn Apple-aandelen stegen tot 136 miljoen dollar (129 miljoen euro).

Peter de Waard
Apple-chef Tim Cook. Beeld epa
Apple-chef Tim Cook.Beeld epa

Cook ontving vorig jaar 8,75 miljoen dollar aan salaris en bonussen. Dat was minder dan de 10,3 miljoen die hij in 2015 opstreek. Ook de andere topbestuurders kregen minder. Het is voor het eerst sinds Cook in 2011 de nieuwe topman werd dat de salarissen en bonussen lager uitvallen dan het jaar daarvoor.

Cook krijgt elk jaar ook een groot aantal aandelen Apple die op bepaalde tijdstippen kunnen worden verkocht. Hierdoor kwam zijn totale inkomen voor 2016 uit op 145 miljoen dollar. De bestuurders Luca Maestri (cfo) en Angela Ahrendt (bestuurder retail) kregen ook minder aan salarissen en bonussen: 23 miljoen tegen 25 miljoen dollar.

In de rapportage zegt Apple dat ook in 2016 de resultaten heel goed waren. 'Alleen zijn de resultaten waarop ons bezoldigingsprogramma voor het topmanagent is gebaseerd lager dan in 2015.'

In 2016 lag de omzet van Apple met 215,6 miljard dollar 7,7 procent lager dan in 2015. De daling had vooral te maken met de terugloop van de afzet van iPhones, die bijna tweederde van alle inkomsten vormt. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 60 miljard dollar, 15,7 procent minder dan in het jaar daarvoor. Tim Cook ontvangt een basissalaris van 3 miljoen dollar, terwijl alle andere bestuurders een basissalaris van 1 miljoen dollar krijgen. Daarboven komen de bonussen die afhankelijk zijn van de behaalde resultaten. 'De resultaten waren beneden de doelstelling die door de beloningscommissie van het bedrijf zijn gesteld. Dit betekent dat de bonussen voor 2016 ook zijn verlaagd', aldus het verslag.

Het hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Californië. Beeld afp
Het hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Californië.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden