Tegenvallende cijfers zetten beurzen op verlies

AMSTERDAM (ANP) - Een reeks tegenvallende derdekwartaalcijfers zorgde dinsdag voor verlies op de belangrijkste Europese aandelenmarkten. In Amsterdam was telecomconcern KPN de sterkste daler, gevolgd door staalconcern Arcelor Mittal.

Ook speelde onzekerheid over het rentebesluit dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag neemt de markten parten. De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 545,25 punten. Dat is een verlies van 5,6 punten ofwel 1 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen leverde 1,4 procent in op 721,44 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs daalden de graadmeters tussen 0,4 en 0,7 procent.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal hintte dinsdag op het uitblijven van een renteverlaging in de Verenigde Staten. Het bericht zorgde voor verwarring onder beleggers, want de meeste analisten rekenen op een verlaging van 25 basispunten. De Federal Reserve maakt het rentebesluit woensdag om 19.15 uur Nederlandse tijd bekend.

Lager dan gemiddeld

KPN maakte voor de handelsaanvang op het Damrak een winst van 355 miljoen euro bekend over het derde kwartaal. Door een belastingtegenvaller van 80 miljoen euro kwam het resultaat lager uit dan de gemiddelde verwachting van analisten. Daarnaast bleef een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar uit. KPN werd afgestraft met een verlies van 5,4 procent.

Het aandeel ArcelorMittal werd van de hand gedaan nadat branchegenoot US Steel een winstdaling van 35 procent bekendmaakte over het derde kwartaal. Het Amerikaanse bedrijf verwacht ook een winstdaling in het huidige kwartaal. ArcelorMittal, één van de zwaargewichten in de AEX-index, verloor 3,6 procent.

Onder druk

Ook de olie- en oliegerelateerde sector stond onder druk. Dat was te wijten aan een flinke daling van de olieprijs. Aan het eind van de middag kostte een vat ruwe olie (159 liter) in New York 91,45 dollar, een daling van 2,3 procent. Shell daalde 1,2 procent. SBM Offshore en Fugro, die beide diensten leveren aan de olie-industrie, verloren respectievelijk 2,3 en 2,7 procent.

Eén van de spaarzame uitschieters in positieve zin was Tele Atlas, dat in de loop van de dag een opmerkelijke ommezwaai maakte. Het aandeel ging van een verlies uiteindelijk naar een winst van 3,8 procent op 24,01 euro. Dat is ruim boven het overnamebod van de producent van navigatieapparatuur TomTom van 21,25 euro per aandeel.

De euro noteerde 1,4420 dollar in vergelijking met 1,4425 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden