Tegendraadse strateeg verlaat Van der Moolen

Geheel onverwacht kondigde Peter van der Lugt vrijdag zijn vertrek aan bij Van der Moolen. Na het hoekmansbedrijf in drie jaar te hebben uitgebouwd tot een internationale beursonderneming, stapt hij 'op persoonlijke gronden' op....

PETER VAN DER LUGT begon niet op het makkelijkste moment als voorzitter van de directie bij Van der Moolen. In de eerste plaats moest hij de kleurrijke oude rot op de beurs Hans Kroon opvolgen die Van der Moolen in enkele decennia groot had gemaakt en die nu verrassend genoeg weer wordt genoemd als Van der Lugts opvolger.

Zwaarder nog was de taak om het van oudsher Amsterdamse Van der Moolen een plaats te bezorgen in de internationale financiële wereld. Met het voortschrijden van de automatisering dachten velen dat de dagen van de hoekman geteld zouden zijn.

Zo niet de tegendraadse Van der Lugt. Net als elke markt heeft ook de beursvloer mensen nodig die vraag en aanbod bij elkaar brengen, zo luidde zijn redenering ruim een jaar geleden in het tijdschrift Elan. 'Het is niet anders dan op de Albert Cuyp. Als handelaren hun waar niet aanprijzen, verkopen ze niets.'

Als strateeg zag Van der Lugt juist kansen in de veranderingen. Hij begon aan een agressieve expansie. Aangezien Van der Moo len in Nederland als hoekman al 35 procent van de markt bezat, zette hij zijn zinnen op de Verenigde Staten. Het ene na het andere hoekmansbedrijf nam hij over, waardoor Van der Moolen nu tot de belangrijkste spelers op Wall Street behoort.

Tegelijkertijd breidde het bedrijf in Europa zijn activiteiten uit tot Duitsland, België, Engeland en Zwitserland. Ook voegde Van der Lugt de valuta- en de optiehandel toe aan Van der Moolens portefeuille.

Inmiddels is Van der Moolen twee keer zo groot als drie jaar geleden en voor de inkomsten spelen de omzetten op het Amsterdamse Damrak een ondergeschikte rol. Het komende jaar - in november is het naar verwachting gedaan met de intermediairsfunctie in de grote fondsen op de Amsterdamse beurs - moet uitwijzen of de hoeklieden in staat zijn zich om te vormen tot handelaren en commissionairs.

Van der Lugt mag minder karakteristiek zijn dan zijn voorganger, hij is op zijn minst even gedreven. In een moordend tempo spoedde hij zich van de ene naar de andere belangrijke zaak. Van der Lugt is bovendien meer een strateeg. Stond Kroon de hoeklieden in moeilijke tijden zelf bij op de beursvloer, Van der Lugt denkt in grote lijnen.

'Het is mijn taak om mensen zich happy te laten voelen, dat handelaren hun werk doen. Zij snappen die koersbewegingen veel beter dan ik', zo beschreef hij zijn rol in Elan. Was zijn voorganger voornamelijk een handelaar, Van der Lugt ziet in zichzelf eerder een onderhandelaar.

Van der Lugt, getrouwd en vader van twee kinderen, was afkomstig uit de bankwereld. Na een carrière als bankier bij - toen nog - Amro Bank, als belegger bij Aegon en als directeur bij NIB Strating, werd hij door Kroon naar Van der Moolen gehaald om die op te volgen.

Kroon had van der Lugt gevraagd hem op te volgen als hij het anders zou doen dan hijzelf, vertelde Van der Lugt in 1998 aan het financiële blad FEM. 'En ik heb tegen hem gezegd dat ik alleen bij Van der Moolen zou komen als ik het anders zou mogen doen!'

Als Kroon de sinds enige tijd vermoeid ogende Van der Lugt inderdaad opvolgt - behalve Kroon wordt dirctielid H. Schaper genoemd - is het de vraag óf, en zo ja, hóe het bedrijf zijn huidige strategie zal voortzetten. Voorlopig zal F. Böttcher, eveneens lid van de raad van bestuur, Van der Lugts honneurs waarnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.