Technologiebedrijf Avantium naar de beurs

Technologiebedrijf Avantium gaat naar de beurs. Met de beursgang wil het bedrijf, dat zich richt op de energie-, chemie- en medicijnensector, tussen de 20 en 30 miljoen euro ophalen. Dat liet financieel directeur Frank Roerink van het bedrijf weten. De beursgang wordt verwacht op of rond 16 november. Meer details maakt he bedrijf later maandag bekend...

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Het geld dat Avantium met de beursgang ophaalt, wil het bedrijf gebruiken voor versnelde ontwikkeling van nieuwe biobrandstoffen en medicijnen.

Avantium, dat zich in 2000 afsplitste van Shell, heeft een nieuwe generatie biobrandstoffen ontwikkeld, dat onder de naam ‘Furanics’ op de markt komt. Deze brandstof wordt via een chemisch proces uit glucose ontwikkeld. Avantium claimt dat ‘Furanics’ geen zwavel bevat en dat het minder roetdeeltjes in de lucht verspreidt dan andere brandstoffen.

Naast de biobrandstoffen richt Avantium zich op de verbetering van bestaande medicijnen. Door de optimale kristalvorm te vinden voor de samenstelling van pillen, moeten medicijnen sneller door het lichaam worden opgenomen.

Het bestuur van Avantium heeft laten weten dat de huidige aandeelhouders, zoals Akzo Nobel, Pfizer en Shell, bij de beursgang zullen blijven zitten. Het grootste deel van het Amsterdamse bedrijf - zo’n 85 procent - is in handen van een groep durfinvesteerders, waaronder Alpinvest en EDB.

Eerder dit jaar maakte Avantium bekend dat het de onderzoekscapaciteit komend jaar wil verdubbelen. Waar het bedrijf tot nu toe veel deed in opdracht van klanten, wil Avantium vanaf nu meer eigen onderzoek doen, zelf patenten registreren en licenties verkopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden