Technofondsen wereldwijd in malaise

'Een beetje drama aan het slot', is de laconieke samenvatting van een analist bij het sluiten van de Amsterdamse effectenbeurs....

Van onze verslaggeefster

Daarnaast betekenden de berichten uit de VS over een nog steeds groeiende economie slecht nieuws voor beleggers. Want een bloeiende economie vergroot de kans op een rentestijging. Daardoor worden investeringen (dus verdere groei) afgeremd en dus worden de aandelen minder waard. De technofondsen hadden ook weer het zwaarst te lijden van de angst voor het rentespook.

De AEX-index, de beursgraadmeter van het Damrak sloot gisteren op 663,72 punten, een min van 8,37 punten. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq bleek voor heel wat technofondsen als zeephelling te fungeren en dus begon het grote schuiven ook elders in de wereld. Versatel, de telefoonmaatschappij, kreeg in Amsterdam een dreun van 12 procent en sloot met een min van 5 euro op 37 euro. Philips verloor meer dan 3 procent op 46,50 euro. UPC, de kabelmaatschappij, gleed 9 procent weg en sloot op 27,25 euro.

Maar het was niet over de hele linie kommer en kwel. Pharming, het grootste biotechnologiebedrijf in Nederland, heeft een therapie ontwikkeld tegen de ziekte van Pompe, een ernstige spierziekte. Gisteren maakte het Britse medische tijdschrift daar melding van. De beleggers beloonden Pharming onmiddellijk: het aandeel werd bijna een euro meer waard op 15,70 euro. De 'oude economie' bleek een veilige toevlucht: zo won Akzo bijna 3 procent op 48,40 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden