Techniek maakt creditcards veiliger

Slechts enkele jaren geleden ging de creditcard op de schop. Voor 2005 gebeurt dit weer. Betalen met creditcard wordt betrouwbaarder....

Dat betekent dat er - in ieder geval in theorie - problemen kunnen ontstaan. Visa en Mastercard - de twee drijvende krachten achter het EMV-project - zullen vanaf 1 januari namelijk de bewijslast omdraaien als er fraude met de kaart wordt gepleegd. Dat betekent dat de partij die straks geen chip in zijn kaart of zijn betaalterminal heeft, niet meer gedekt is voor fraude.

Dat kan grote gevolgen hebben. Want veel andere Europese landen zijn al wel bezig met de omschakeling naar EMV. Die buitenlanders hebben op 1 januari 2005 dus straks een creditcard met chip. Als zij op Schiphol komen shoppen met fraudekaarten, dan is de bank van de winkelier aansprakelijk en wordt de schade mogelijk niet vergoed. En juist die bescherming tegen misbruik door de maatschappijen is een van de aantrekkelijke punten voor een winkelier om creditcards te accepteren.

EMV is een gigantisch project. Over de hele wereld moeten 1,8 miljard mensen een nieuwe creditcard krijgen, en moeten dertig miljoen betaalterminals en geldautomaten worden aangepast. Ongeveer dertigduizend banken zijn bij het project betrokken. In Nederland alleen moeten 180 duizend terminals nieuwe programmatuur krijgen, en zullen miljoenen creditcards en pinpassen worden vervangen. Totale kosten: ergens in de buurt van de vierhonderd miljoen euro, schat Antoon Kuijpers. Kuijpers is directeur van Interpay, de gezamenlijke betaaldochter van de Nederlandse banken.

Hij vertelt dat de Nederlandse banken ervoor hebben gekozen om niet vooraan te lopen bij de invoering van de nieuwe standaard. 'Nederland heeft met de pin een heel efficiënt en veilig systeem van betalen. '

Dat wil niet zeggen dat Nederland geen fraude in het betalingsverkeer kent. De afgelopen jaren is het aantal incidenten waarbij pinpassen werden gekopieerd snel toegenomen. Ook de Nederlandse banken willen daarom overstappen op een chipkaart. Maar omdat nog niet is besloten hoe en wanneer de banken ook een chip in gewone pinkaarten gaan stoppen, ligt het werk aan EMV dus voornamelijk stil.

Sommige partijen begonnen zich dan ook ongerust te maken. Ton van der Bruggen bijvoorbeeld, de directeur van CCV. Dat bedrijf is de grootste leverancier van terminals voor pinbetalingen. Sinds vorige week is hij een stuk geruster. Toen besloot Interpay dat het de Belgische EMV-specificaties over zal nemen. Die zullen in januari worden verstuurd, en dan kunnen Van der Bruggen en zijn branchegenoten beginnen met het ontwikkelen van de nieuwe programmatuur.

Ook volgens International Card Services, het vroegere Visa Nederland, is EMV geen reden voor paniek. 'De heilige datum van 1 januari 2005 begint te schuiven', zegt commercieel directeur Jeroen Bosch van Rosenthal van International Card Services. Hij denkt niet dat het doemscenario zich zal realiseren: een toestroom van criminelen met valse kaarten die misbruik komen maken van het feit dat Nederland nog niet op EMV is ingericht.

De grote vraag is wanneer de Nederlandse consument creditcards en bankpassen met EMV zullen gaan krijgen. Voorlopig zit dat deel van het project in Nederland nog in de voorbereidingsfase. Kuijpers van Interpay is een van de weinige Nederlanders die in het kader van een test al met een EMV-kaart rondloopt. 'Het zal zeker nog tien jaar duren voor iedere Nederlander alleen nog maar EMV-kaarten heeft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden