'Te veel managers in organisaties'

Werknemers storen zich aan het toenemend aantal managers op de werkvloer. Hoe meer regels, prestatie-afspraken en protocollen, hoe minder plezier in het werk....

De frustratie over de opmars van de manager komt naar voren in een enquête onder ruim duizend werknemers in de zorg en het onderwijs.

Het onderzoek, in opdracht van de NCRV, uitgevoerd door bureau ITS. Van de ruim duizend geënquêteerde werknemers vindt 85,4 procent dat de hoeveelheid resultaatgerichte afspraken en protocollen de laatste jaren is toegenomen. Van de ondervraagden vindt 63,7 procent dat het werkplezier hierdoor is afgenomen. Van de respondenten in het onderwijs zegt 70,2 procent dat de organisatie er niet efficiënter op is geworden. In de zorg ziet 44,7 procent van de werknemers geen verbetering. De grootste frustratie vormt het toegenomen papierwerk, dat ten koste gaat van de uitoefening van de professie.

'Dit is alarmerend', meent voorzitter Walter Dresscher van de onderwijsbond AOB. 'We gaan het volgende week bij de minister aan de orde stellen. Wij hebben dit vaak gemeld bij schooldirecties. Die zeiden dat we overdreven.' Van de ondervraagden denkt 40 procent dat de manager onvoldoende op de hoogte is van de inhoud van het werk, 14,8 procent denkt zelfs dat de leidinggevende 'geen flauw benul heeft'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden