Te veel macht Rabo-topman stuit op verzet

Bestuurder L. Koopmans van de Rabobank wordt door de fusie van zijn bank met Achmea de spin in het web van de sociale zekerheid....

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

De Nederlandsche Bank en de Verzekeringskamer houden toezicht op de banken en de verzekeraars, en moeten de benoeming van commissarissen goedkeuren. De Nederlandsche Bank en de Verzekeringskamer vinden het 'ondenkbaar' dat één persoon bij een reeks, laat staan bij alle bedrijven in een sector, is betrokken.

Koopmans wordt door de fusie van Rabo-Achmea echter direct of indirect betrokken bij alle vijf uitvoerders van de WW en de WAO. Formeel moet het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) toezien op de benoeming van bestuurders en commissarissen in de sociale zekerheid. Maar het Ctsv heeft geen oog voor de commissarissen. 'Daar hebben we nog niet aan gedacht', zegt een woordvoerder. Koopmans zelf was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Koopmans, hoogleraar economie van de gezondheidszorg in Groningen, is lid van de raad van beheer van de Rabobank. Hij kreeg nationale bekendheid als bestuurder van Ogem, het conglomeraat van ondernemingen dat in 1982 failliet ging. Daarna was hij tot 1994 directeur van de overlevende Ogem-bedrijven die door de banken in TBI Holdings werden ondergebracht. Voor de banken beheert hij nu nog de aandelen van TBI.

In de sociale zekerheid is hij de spin in het web. De Rabobank levert via Interpolis verzekeringen aan GUO, de uitvoerder van de WW en de WAO in de agrarische sector. GUO fuseert met Cadans, de uitvoerder in de gezondheidszorg en de detailhandel. De fusiepartner van de Rabobank, verzekeraar Achmea, heeft een alliantie gesloten met het Gak, de grootste uitvoerder van de WW en de WAO.

Koopmans is commissaris bij SFB, de WW- en WAO-uitvoerder in de bouw, en bij de Uszo, de uitvoerder van de sociale zekerheid voor de ambtenaren. De functie bij Uszo valt samen met zijn lidmaatschap van het bestuur van het ABP, het pensioenfonds waarvan de Uszo een onderdeel is.

Koopmans is ook commissaris bij Zorgvoorzieningen Nederland, de leverancier van hulpmiddelen voor gehandicapten. Als laatste draad in het web is Koopmans adviseur van de zorgverzekeraars die in het zogenoemde 'Kloosteroverleg' samenwerken met de uitvoerders van de sociale zekerheid.

Deze verknoping van belangen gaat De Nederlandsche Bank veel te ver. De Verzekeringskamer zegt het daarmee eens te zijn. Een bezwaar van De Nederlandsche Bank of de Verzekeringskamer betekent dat de commissaris niet wordt benoemd of de functie weer moet opgeven.

'De bedrijven moeten vrij kunnen concurreren', zegt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank. De uitvoerders van de sociale zekerheid moeten vanaf 2001 gaan concurreren. Velen besloten met het oog daarop tot samenwerking of fusie met bankverzekeraars, zoals het Gak met Achmea, SFB met ING en Uszo met ABP.

Door die ontwikkeling komen zij echter onder de invloedssfeer van De Nederlandsche Bank en van de Verzekeringskamer. Die kunnen nu hun normen aan de sector opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden