Te koop: webstek voor wc-papier

Joseph C. Cayette was in 1857 zó trots op zijn uitvinding – verpakt toiletpapier – dat de Newyorkse ondernemer zijn naam liet afdrukken op elk velletje....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

De domeinnaam staat sinds donderdag te koop op Speurders.nl, de webveiling van De Telegraaf. Op Page.nl staat nu geen reclame van het bekende en bijna zeventig jaar oude merk toiletpapier, maar een baaierd aan verwijzingen naar andere websites.

Die zoekportaal heeft voor de huidige eigenaar, Cybernet in Uithoorn, geen prioriteit meer. Bedrijfsleider Jakub Sernets stond in 1999 een concurrent voor Startpagina.nl voor ogen, de best bezochte webwijzer van het Nederlands deel van internet. Hij koos voor de Engelse vertaling van het begrip pagina. Na zes jaar, zegt Sernets, ‘zien we Page.nl niet meer als een kernactiviteit’.

Dat wil niet zeggen dat Cybernet Page.nl tegen elke prijs wil lozen – en zeker niet aan Kimberly-Clark. Sernets bedrijf en de wc-papiermaker voerden in 2002 een slepende strijd over de webstek. Het was uiteindelijk Sernets die aan het langste eind trok. ‘De kosten die ik heb gemaakt, wil ik er in elk geval uithalen.’

Sernets kan bij Kimberly-Clark Nederland rekenen op alle begrip. Maar de handen van de papiermakers in Ede zijn gebonden door het moederbedrijf in Dallas. ‘Wij hebben het hoogst toegestane bod gedaan en dat ligt dicht bij de huidige vraagprijs', legt marketing-manager Ron Priem uit. Hij heeft geprobeerd het verschil met een bloemetje en een fles champagne te overbruggen, maar Sernets had daar geen oren naar.

Het zit Kimberly-Clark met Page (dat zijn naam dankt aan zijn vroegere eigenaar, Papierfabriek Gennep) dit jaar op merkengebied niet mee. In maart verloor de fabrikant een rechtszaak tegen Dubbelfriss, dat in zijn tv-spotjes een olijke labrador pup een interieur liet verruïneren.

Het beestje leek verdacht veel op de labrador uit de Page-reclame – een beeldmerk waarvoor Kimberly-Clark de rechten heeft gedeponeerd. De rechter weigerde evenwel het spotje van de buis te halen. De wc-hond heeft een wit vachtje, merkte hij in het vonnis op, het beestje van de hippe frisdrank is gemêleerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden