Te koop: 7 nieren

De geldzorgen zijn de familie Formento uit Beinette, een kleine stad in de Noord-Italiaanse regio Piëmonte, naar de keel gevlogen....

Willem Beusekamp

Zeven nieren, die moeten in ieder geval genoeg opbrengen om het woonhuis te behouden. De rest van Formento's bezittingen - enkele appartementen, een goedlopende kledingwinkel - is hij zo goed als zeker kwijt. Dit betekent het einde van een lange familietraditie: al langer dan vijftig jaar handelen de Formento's in kleding.

La Stampa wijdt komende zaterdag haar gehele kleurenbijlage aan de familietragedie. Omdat Formento landelijke bekendheid geniet als verwoed wielerfan en, vooral, omdat het fenomeen strozzini - letterlijk: geldwoekeraars die hun cliënten bij de strot nemen - in Italië kennelijk niet is uit te roeien. Al jaren worden vele duizenden mensen, vooral middenstanders, tot wanhoop gedreven omdat ze niet in staat zijn hun illegale leningen af te lossen.

De familie Formento is slachtoffer geworden van zo'n illegale lening, omdat ze voor meer krediet niet terecht kon bij het normale bankwezen. De geldwoekeraars, niet per se maffiosi, vragen doorgaans rentetarieven die in de dubbele cijfers lopen. Er is een geval bekend waarbij 100 procent rente werd berekend. Overigens betrof het hier een rooms-katholieke priester, die zijn parochianen met wurgcontracten zogenaamd uit de brand hielp.

Op 2 februari werd Giovanni Formento failliet verklaard, omdat hij ook niet langer zijn normale bankkrediet kon aflossen. De illegale lening had Formento opgenomen om de studie accountancy van een van zijn zoons te kunnen financieren. De kledingzaak werd op last van de rechter-commissaris verzegeld. Pogingen tot een betalingsregeling mislukten, omdat de geldwoekeraars natuurlijk niet akkoord gingen.

Uit de voorpublicatie van La Stampa ontstaat de indruk dat Formento's liefde voor de wielersport hem fataal is geworden. Op de foto met de legendarische coureur Francesco Moser staat een glunderende middenstander, die zichtbaar trots is op de public relations die hij voor zijn stad en provincie verricht. Het was Formento die ervoor zorgde dat twee etappes van de Ronde van Italië voor vrouwen begonnen en eindigden nabij zijn kledingzaak. Het was Formento die royaal amateurrondes sponsorde.

Inmiddels leeft de familie onder niet aflatende terreur. Dag en nacht wordt de familie lastiggevallen door de geldwoekeraars, van wie Giovanni de namen niet wil prijsgeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden