TCA-chauffeur rijdt in op politie

Zo'n honderd chauffeurs van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) hebben zaterdagnacht het verkeer rond het drukke uitgaanscentrum Rembrandtplein ernstig ontregeld....

Aanleiding voor de onrust was de arrestatie van een TCA-chauffeur die een concurrent van TaxiDirect had klemgereden. Boze chauffeurs blokkeerden daarop de Utrechtsestraat, waardoor ook trams kwamen vast te staan.

De situatie dreigde uit de hand te lopen toen de politie een derde TCA-chauffeur wilde arresteren. De man weigerde door te rijden en werd uit zijn auto gehaald. De ME moest eraan te pas komen om de rellen in de kiem te smoren. Na bemiddeling mocht de chauffeur in zijn taxi stappen en wegrijden.

Ook onder de TCA-chauffeurs liepen de gemoederen hoog op. Een oudere chauffeur die de gemoederen wilde kalmeren, kreeg klappen van jongere collega's. Op de Herengracht gaven chauffeurs rond middernacht een claxonconcert.

Verder bleef het rustig, ondanks het grote aantal taxi's op de weg. Er was een oproep gedaan om alle taxi's de weg op te krijgen.

Hoofdofficier van Justitie H. Vrakking zei het afgelopen weekeinde dat zo'n oproep 'naar opruiing begint te ruiken'. De politie had zaterdag extra ME achter de hand gehouden.

Gisteren zei burgemeester Patijn van Amsterdam, in het tv-programma Buitenhof, in het conflict te willen bemiddelen. Hoopvol was hij niet. Hij had bij eerdere gesprekken tussen de rivaliserende taxicentrales gemerkt dat er geen millimeter ruimte was.

De politie had extra ME ingezet omdat dit weekeinde ook een grote verkeerscontrole werd gehouden. Taxi's werden daarbij enigszins ontzien. In plaats van vier controleplaatsen richtte de politie slechts twee plekken in. 'We moeten van onze kant niet provoceren', aldus een politiewoordvoerder.

Het is de tweede keer dat op de Dam wordt gecontroleerd. Die plek is gekozen, zodat het werk van politie, douane, belastingdienst en rijksverkeersinspectie voor toeschouwers zichtbaar is.

Van de drieëntwintig taxichauffeurs die werden gecontroleerd, kregen er negen een rijverbod, omdat ze zich niet aan de rijtijdenwet hadden gehouden. Drie taxi's waren niet gekeurd en een aantal chauffeurs reed zonder vergunning. Ook een auto van TaxiDirect werd van de weg gehaald. 'Kunnen ze niet zeggen dat wij alleen de TCA'ers pakken', aldus commissaris A. Smit, verantwoordelijk voor de controles. 'Iedereen kan zien dat we voor iedereen streng zijn.'

Bij de overige 316 gecontroleerde wagens trof de politie zeven illegalen aan, een man werd gearresteerd wegens verzet en belediging van een agent. Daarnaast trof de douane een partij illegale sigaretten aan en werden er messen en drugs in beslag genomen.

Tien chauffeurs hadden geen rijbewijs, 45 hadden hun rijbewijs niet meegenomen. In totaal werden er 244 bekeuringen uitgeschreven.

Alleen al de politie was goed voor ongeveer 1585 gulden aan boetes. De belastingdienst inde 4500 gulden achterstallige betalingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.