Tata Steel pompt geld in Hoogovens

Het Indiase staalconcern Tata Steel wil honderden miljoenen euro's investeren in de modernisering van dochter Tata Steel Nederland (het voormalige Hoogovens) in IJmuiden. Tegelijkertijd kijkt Tata naar de mogelijkheden van verdere efficiencyverbeteringen in het Nederlandse bedrijf.

null Beeld Joost Van Den Broek
Beeld Joost Van Den Broek

Tata Steel zal in Nederland investeren in de bouw van een derde continugietmachine die sterker en toch lichter en dunner staal zal produceren voor de automobielindustrie. 'Met deze nieuwe hoge sterktestalen willen we vooral onze positie verbeteren op de automarkt', zegt woordvoerder Robert Moens. Lichter en sterker staal moeten ervoor zorgen dat auto's zuiniger worden waardoor ze ook minder CO2 uitstoten zonder dat ze bij botsingen kwetsbaarder worden. Het staalbedrijf in IJmuiden wil met deze nieuwe installatie technologisch de concurrentie de loef proberen af te steken. Met de investering is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid. De eerste paal zal al volgende maand de grond ingaan. Over drie jaar moet het hele project zijn voltooid.

Ook zal het bedrijf nog tientallen miljoenen investeren in een nieuwe haspelmachine aan het einde van de warmbandwalserij. Deze haspelmachine moet het mogelijk maken om dikkere (2,5 centimeter), hogere sterktestalen te produceren die met name worden geleverd aan de mijnbouw en voor de fabricage van kranen en grondverzetmachines. De investeringen moeten Tata Steel in IJmuiden een voorsprong geven en ook leiden tot hogere winstmarges.

In het boekjaar 2015/16, dat eind maart afliep, werd in IJmuiden een winst behaald van 153,7 miljoen euro. Een jaar eerder was de winst nog 344,4 miljoen. Volgens directeur Theo Henrar van Tata Steel in Nederland dis e winstdaling veroorzaakt door de moeilijke marktomstandigheden die een gevolg zijn van de overproductie in Azië. Die heeft een enorme druk gegeven op de prijzen. Met name Chinese staalproducenten zouden in plaats van de capaciteit aan te passen aan de dalende vraag het overvloedige staal op de wereldmarkt dumpen tegen afbraakprijzen.

Volgens Moens waren vooral de eerste maanden van dit jaar 'verschrikkelijk slecht'. 'In dat opzicht is het feit dat winst is gemaakt heel goed.'

Toch is de directie niet tevreden en moet de winstgevendheid worden opgevoerd. Hiertoe heeft McKinsey een onderzoek gedaan waarbij is gekeken naar de concurrenten. De vakbonden hebben al gezegd dat zij niet akkoord zullen gaan met verdere personeelsreducties. Moens zegt dat daarvan geen sprake is. Bij Tata Steel in IJmuiden werken nu negenduizend mensen.

Op dit moment wordt het bedrijf in IJmuiden ontvlochten van het verlieslijdende Britse deel van Tata Steel, het voormalige British Steel. Voor dat deel worden op dit moment kopers gezocht, wat stroef verloopt. 'En de Brexit heeft de vooruitzichten nog onduidelijker gemaakt', zo zegt Moens.

null Beeld Tata Steel
Beeld Tata Steel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden