Tassenontwerper is rolmodel voor mbo’ers

Omar Munie werkt zeven dagen per week. Van maandag tot en met vrijdag leidt hij zijn atelier. In het weekend doet hij inspiratie op en tekent hij, uren aan een stuk.

Van onze medewerker Ton Verheijen

Zijn drive? Tja, misschien wil hij wel afstand nemen van het verleden. Ontsnappen aan de traumatische gebeurtenissen in Somalië voordat hij als 9-jarig jongetje met twee broertjes en een zusje naar Nederland kwam. Eigenlijk vindt hij de vraag niet zo interessant. Laat Omar Munie maar sparren met andere ondernemers. Zijn motto is: ‘Doordouwen, jezelf niet opzij laten zetten, met beide benen op de grond staan.’

Dit klinkt als keiharde ondernemerstaal. Maar wie Omar Munie eenmaal heeft ontmoet, weet dat hier geen harde zakenman spreekt. Met zijn bescheiden voorkomen, zachtmoedige stem en pluizige afrokapsel lijkt hij de ultieme knuffelallochtoon. Misschien dat hij daarom meer voor elkaar krijgt dan menig ander. Toen Munie anderhalf jaar geleden werd uitgeroepen tot de beste mbo-leerling van het jaar, bood woningbouwvereniging Vestia hem een atelier aan in het oude KPN-gebouw aan de Haagse Binckhorst.

Munies fabriekje op de vierde etage is een vorstelijke ruimte die uitzicht biedt op de skyline van Den Haag. Maar liefst acht stagiairs zijn er op deze maandagochtend aan het werk.

Grappig
Munie: ‘Dat is wel grappig ja, een jaar geleden studeerde ik af als mbo’er en nu geef ik leiding aan hbo’ers en mensen van de kunstacademie.’ In zijn kantoor hangen overal foto’s van hem, soms met bekende Nederlanders als Patty Brard en Ahmed Aboutaleb. Tussen de boeddha’s en designprijzen staan in vitrines exclusieve tassen uitgestald. Shopper Bags. Laptop Bags. Evening Bags. Allerlei ongebruikelijke combinaties van harig, robuust, glanzend en met felgekleurde bloemmotieven.

Ondanks de recessie gaat het goed met de tassenhandel. Munie: ‘We willen naar vijfhonderd tassen per jaar, waarvan 40 procent moet bestaan uit mannentassen.’

In zijn atelier vindt eens per maand een tassenclinic plaats. Voor 295 euro mag je je eigen tas ontwerpen. Je kiest samen met Omar het leer, de rits, de kleur et cetera. Na anderhalf uur is je ontwerp klaar en staan de wijn en de hapjes gereed. De tas wordt verder afgemaakt in het atelier. Na vier weken wordt je zelf ontworpen tas thuisgestuurd.

Inmiddels heeft de MBO Raad hem tot rolmodel gebombardeerd. Sinds begin maart rijdt een 13 meter lange vrachtwagen door het land, bestickerd met een metershoge Munie, die jongeren zelfbewust toespreekt: ‘Ik ben een succesvolle mbo’er, dat kun jij ook worden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden