Tarief interimmer bij goed doel onbegrensd

Er zijn geen regels voor de hoogte van beloningen van interimmers bij goede doelen. Zo kon een tijdelijk directeur van Make a Wish 13.625 euro per maand verdienen.

Wilco Dekker
null Beeld anp
Beeld anp

Voor de beloning van directeuren van goede doelen zijn door de branche normen vastgelegd, maar voor wat interimmers van zo'n organisatie mogen verdienen gelden geen regels. Dat blijkt bij Make a Wish Nederland, dat wensen vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Een interim-directeur, die het bestuur uit de eigen gelederen benoemde, ontving vorig jaar een vergoeding van 54.500 euro voor vier maanden werk. Volgens Make a Wish is dat bedrag in lijn met de gangbare tarieven voor een interim-directeur van een goed doel. Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt wordt het tijd voor heldere regels rond interimmers.

De beloning van 54.500 euro blijkt uit het jaarverslag en de jaarrekening van Make a Wish Nederland over het boekjaar 2012-2013. De organisatie - voorheen bekend als 'Doe een Wens' - beleefde een moeilijk jaar. De opbrengsten uit acties en sponsoring vielen tegen, onder meer door de naamsverandering. Bovendien ging JFK, de organisatie van het jaarlijkse succesvolle gala, failliet. Daardoor liep Make a Wish veel inkomsten mis.

Fons van Rooij

In het voorjaar stapte directeur Harmienke Kloeze over naar de internationale Make a Wish-organisatie. Daarop besloot het bestuur iemand uit de eigen gelederen te benoemen als interimmer. Deze Fons van Rooij, gepokt en gemazeld in de goededoelenwereld, voerde een structuurwijziging door en maakte een nieuw beleidsplan. Voor de vier maanden werk daaraan, ontving Van Rooij een beloning van 54.500 euro, ofwel 13.625 euro per maand.

Volgens Peter Douwes, sinds september directeur van Make a Wish Nederland, is die vergoeding goed te verantwoorden. De bruto beloning voor Van Rooij, inclusief onkosten, is gebruikelijk voor een interim-directeur van goede doelen, stelt de directeur van Make a Wish, dat onder anderen Wendy van Dijk (RTL) als ambassadeur heeft. Het bestuur heeft voorafgaand aan de aanstelling van Van Rooij de honorering zorgvuldig vergeleken met andere beloningen in de sector, aldus de verklaring van Douwes, die zelf 93.960 euro per jaar verdient. Volgens Douwes heeft Van Rooij een korting van 30 procent gegeven op zijn gebruikelijke tarief.

De toezichthouder op de goede doelen, het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), gaat niet in op de hoogte van de beloning van Van Rooij. Volgens het CBF is rond het keurmerk voor goede doelen niets vastgelegd over wat een interim-directeur zou mogen verdienen. Wel moet dat bedrag in de jaarrekening worden gemeld. Dat heeft Make a Wish-Nederland gedaan, stelt het CBF. Make a Wish heeft een CBF-keurmerk.

Leven

Met de wisselende pet van Van Rooij kan het CBF leven. In de code Wijffels, de gedragscode voor de goede doelensector, staat dat toezicht, bestuur en uitvoering gescheiden moeten zijn; het is dus ongewenst dat een bestuurder ook directeur is. Maar volgens Make a Wish trad Van Rooij tijdelijk terug uit het bestuur, toen hij interim-directeur werd. Over zijn functioneren als directeur heeft Van Rooij verantwoording afgelegd aan het bestuur, stelt keurmerkorganisatie CBF verder. Volgens Make a Wish zelf is de code Wijffels hier ook niet van toepassing, omdat Van Rooij niet op de loonlijst stond, maar als interimmer werd betaald.

Hoogleraar filantropie Theo Schuyt wil niet inhoudelijk reageren op de zaak, maar hij begrijpt dat de benoeming en beloning bij Make a Wish 'ongemakkelijke gevoelens' kunnen oproepen. In het kader van de verdere professionalisering van de sector zou het daarom goed zijn als er heldere regels komen voor interimmers, zegt de hoogleraar. De VFI, de branchevereniging van de goede doelen, staat open voor zulke afspraken over interim-vergoedingen, zegt directeur Gosse Bosma. Hij vraagt zich wel af of er een specifieke norm voor zulke bijzondere gevallen moet komen, of dat goede doelen zelf moeten uitleggen hoe ze een interimmer inschakelen en betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden