Tanks, houwitsers, pantservoertuigen, landingsgestellen en onderzeeërs; Joeps RDM nu te land, ter zee en in de lucht

Met de voorgenomen aankoop van het voormalige DAF Special Products is RDM straks te land, ter zee, in de lucht én onder water actief....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Is Joep van den Nieuwenhuyzen op het oorlogspad? Heeft de voormalige bedrijvendokter zich in het Caraïbisch gebied omgeschoold tot internationaal wapenhandelaar en bouwt hij vanuit zijn woonplaats Curaçao aan een defensie-imperium?

RDM doet, als het noodlijdende SP Aerospace and Vehicle Systems wordt ingelijfd, straks immers in tanks, houwitsers, pantservoertuigen, landingsgestellen en onderzeeërs.

Door de vrijdagavond bekendgemaakte overnameplannen van RDM Technology lijkt het Geldropse SP gered. Het voormalige DAF Special Products blijft in zijn geheel bestaan en in Nederlandse handen. Bovendien kan het doorgaan met de ontwikkeling van het veelbelovende pantservoertuig Fennek.

Die Fennek moet met duizenden bestellingen in de pen de toekomstige cash cow worden, maar kostte SP al twee keer bijna de kop door miljoenenverslindende ontwikkelingsproblemen. Naast de Fennek ontwikkelt en bouwt SP samen met de Duits/Zwitserse aandeelhouder Liebherr het landingsgestel van de NH 90-helicopter en van vliegtuigen. Ook doet het bedrijf onderhoudswerk aan leger- en luchtmachtmaterieel.

Overnamekandidaat RDM is een paar jaar geleden opgedeeld in twee bedrijven: RDM Submarines en RDM Technology. Bij het eerste deel wordt onderhoud gedaan aan duikboten. Van den Nieuwenhuyzen zoekt al ruim twee jaar zonder succes naar nieuwbouwopdrachten voor onderzeeërs. RDM Technology knapt onder meer tanks en kanonnen op. Met de overname enkele maanden geleden van de scheepswerf Wilton Fijenoord en de geplande aankoop van SP, telt RDM straks ongeveer 1600 medewerkers en 500 miljoen gulden omzet.

Van den Nieuwenhuyzen lijkt zijn oude praktijk weer opgepakt te hebben: het opkopen en rendabel maken van noodlijdende bedrijven. De voormalige 'bedrijvendokter' ziet veel synergiemogelijkheden tussen met name de voertuigactiviteiten van SP en RDM. Van den Nieuwenhuiyzen wil SP als één bedrijf bijeenhouden en de luchtvaart-activiteiten uitbreiden. Het voormalige DAF Special Products draait met verlies en heeft extra werk nodig om rendabel te draaien.

Daarnaast heeft SP vooral nationale contacten, terwijl Van den Nieuwenhuyzen veelal de wijde wereld in trekt. Hij heeft contacten in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en het Verre Oosten, regio's kortom waar wel belangstelling is voor (opgeknapt) legermaterieel. Zo zou Van den Nieuwenhuyzen met de Maleisische premier Mahathir Mohamad vergeefs geprobeerd hebben Fokker te redden en verkocht hij vorig jaar 200, bij het Nederlandse leger overbodig geworden en bij RDM opgeknapte, Leopard-tanks aan Chili.

Maar voorlopig gaat de combinatie RDM en SP zelfs nationaal niet tot de defensietop behoren. Volgens directeur J.H. Dibbetz van de stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) zijn bedrijven als Hollandse Signaal (radar en vuurgeleidingsapparatuur) en Stork (dat de gezonde delen van Fokker heeft overgenomen) groter in defensie-activiteiten. Internationaal gezien telt de combinatie van RDM met SP helemaal niet mee.

Toch is Nederland volgens het Zweedse instituut SIPRI opgerukt naar plaats zeven op de internationale lijst van wapenexporteurs. Joep van den Nieuwenhuyzen is echter niet van plan om RDM met de nieuwe aanwinsttot een groot defensieconcern om te bouwen. De militaire activiteiten vormen volgens hem maar een beperkt deel van RDM: eenvijfde van de omzet en een kwart van de werknemers.

'Het is nu een mooie mix van een civiele en defensietak. Met defensie alleen ben je afhankelijk van overheidsopdrachten en dat wil ik niet', aldus de man die nog steeds een claim heeft lopen tegen onder meer de staat der Nederlanden.

Wilco Dekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden