Tankopslagbedrijf Vopak profiteert van lage olieprijs

De lage olieprijs helpt Vopak. Speculanten houden de olietanks van het bedrijf goed gevuld.

Beeld anp

Terwijl veel dat met olie te maken heeft op het Damrak in de rats zit, lijkt tankopslagbedrijf Vopak zich op de Amsterdamse beurs als de winnaar van de dalende olieprijs te ontpoppen. Speculatieve oliehandelaren willen plotseling allemaal olie opslaan in de 79 terminals van Vopak, waardoor zijn huuropbrengsten snel oplopen.


De koers van het Rotterdamse tankopslagconcern is in vijf maanden tijd met een ruime 40 procent gestegen. Ter vergelijking: in diezelfde periode is de prijs van een vat Brent olie met de helft afgenomen. Een vat was vrijdag nog maar 50,33 dollar waard.


Vopak profiteert met zijn 79 terminals in bijna dertig landen van de huidige lage olieprijs, zegt analist Quirijn Mulder van ING: 'Het loont voor speculanten om de olie op te slaan en ze later weer te verkopen.' Daar hebben ze de tanks, zoals die in de Rotterdamse havens, voor nodig.

Blij maar stoïcijns

De handelaren kunnen veel geld verdienen met opslag omdat de inkoopprijs op de vrije markt - de spotprijs - veel lager is dan de opbrengst van levering in de nabije toekomst - de zogenoemde futureprijs. De prijzen in de toekomst voor een vat Brentolie over bijvoorbeeld een week, drie maanden, een jaar of zelfs nog veel later, liggen op dit moment hoger. 'Het verschil tussen de prijzen is momenteel ongekend hoog.' Ze kunnen wel oplopen tot 10 of 15 dollar per vat. Het loont om het 'drek' voor drie weken in een van tanks te stoppen en een winst te pakken. Iedere keer als ze de olie verkopen, vullen de handelaren de tanks weer met nieuwe olie. Dat leidt tot meer transacties voor Vopak.

De Rotterdammers zijn blij met de toeloop, maar blijven toch stoïcijns onder de opslagrevival. 'We gaan door deze toestand niet opeens onze lange termijnplannen wijzigen', zegt een woordvoerder. Vopak heeft namelijk andere tijden gekend. Tot de zomer van 2014 was het nog kommer en kwel. Door de relatief hoge olieprijs en lage 'toekomstprijs' gedurende de jaren 2011 en 2014 was er juist veel minder opslagactiviteit vanuit de speculanten. Er was een teveel aan terminals in de wereld, wat ertoe leidde dat Vopak de opslagprijzen moest laten zakken. Dat vertaalde zich begin vorig jaar in een winstwaarschuwing en 200 ontslagen in Nederland.

Beeld anp

Minder flitsend

De multinational is erop gericht juist minder afhankelijk te worden van de speculanten. 'We zitten op de plekken in de wereld waar we echt nuttige dingen kunnen doen voor de industriële bedrijven en raffinaderijen', zegt de woordvoerder. Denk aan specifieke havens zoals die in Rotterdam of die van Singapore. Vopak regelt dat een olieraffinaderij of chemiebedrijf verzekerd is van een constante voorraad.

Mulder: 'Dit is minder flitsend dan de snelle handel, maar levert op de langere termijn stabielere inkomsten op.' Ook investeert Vopak meer in plekken waar oliebedrijven raffinaderijen sluiten, maar wel er wel structurele vraag is naar de verwerkte producten. De multinational heeft vorig jaar maart bijvoorbeeld twee grote terminals in het Canadese Montreal en Quebec gekocht om daar de auto's en bedrijven van brandstof te voorzien.

De lage prijs van dit moment is een bonus, zegt Mulder: 'Het levert het bedrijf nu even flink geld in de kas op, maar dat kan volgend jaar weer anders zijn.'

Aan de goede kant Vopak zit op dit moment aan de goede kant van de oliemarkt. De al opgepompte olie moet nog worden verwerkt. Het overschot aan olie zal ergens moeten worden opgeslagen. Dat is anders voor de dienstverleners die aan de kant van de zogeheten upstream-activiteiten zitten. De dienstverlenende bedrijven doen door de gedaalde olieprijs minder goede zaken. Zo helpt geplaagde bodemonderzoeker Fugro oliegiganten bijvoorbeeld naar olievelden te zoeken.

Aan de goede kant

Vopak zit op dit moment aan de goede kant van de oliemarkt. De al opgepompte olie moet nog worden verwerkt. Het overschot aan olie zal ergens moeten worden opgeslagen. Dat is anders voor de dienstverleners die aan de kant van de zogeheten upstream-activiteiten zitten. De dienstverlenende bedrijven doen door de gedaalde olieprijs minder goede zaken. Zo helpt geplaagde bodemonderzoeker Fugro oliegiganten bijvoorbeeld naar olievelden te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden