De Winnaar en Verliezer van de week

Tang geeft land status, waar Baarsma een einde aan had gemaakt

De winnaar en de verliezer van de week.

Peter de Waard
Paul Tang. Beeld ANP
Paul Tang.Beeld ANP

Winnaar: Paul Tang, Europarlementariër

Signaal dat Nederland echt iets moet doen

Dankzij de immer nijvere Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is Nederland deze week ook formeel een belastingparadijs. Hoewel het woord doet denken aan een aangenaam Caribisch klinkend oord met in de wind ruisende palmen en cocktails aan het strand, en het aan het algemeen welbevinden van de natie zou moeten bijdragen, hebben Haagse politici er als door een wesp gestoken op gereageerd. Zij horen nu eenmaal te vinden dat Nederland niet in het rijtje Bermuda, Kaaiman-eilanden en Bahama’s thuishoort. Ooit hebben ze met het aannemen van een motie van toenmalig PVV-Kamerlid Roland van Vliet nu eenmaal afgesproken dat ‘de kwalijke kwalificatie van belastingparadijs geenszins is gerechtvaardigd’ voor dit land.

Ook staatssecretaris Menno Snel vindt de kwalificatie ‘misplaatst’, hetgeen hem niet belette onmiddellijk naar Berlijn te reizen om in overleg met zijn Duitse collega allerlei mazen in de Nederlandse belastingwetgeving te dichten. Snel zet nog een tandje bij. Naast Nederland werden deze week ook Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus op de lijst van vrijhavens voor belastingontwijking geplaatst. ‘Dit is een historische uitspraak en het helderst mogelijke signaal dat Nederland moet breken met het verleden’, zei Tang. Jaarlijks gaat meer dan 900 miljard euro in de EU verloren door belastingontwijking en fraude.

Barbara Baarsma. Beeld ANP
Barbara Baarsma.Beeld ANP

Verliezer: Barbara Baarsma, Rabo-econoom

Salomonsoordeel heeft niet geholpen

In 2013 dacht de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) al voor eens en altijd een einde aan de discussie te hebben gemaakt over de vraag of Nederland al dan niet een belastingparadijs was. Toenmalig SEO-directeur Barbara Baarsma zei dat Nederland ondanks de aanwezigheid van 12 duizend bifi’s (brievenbusmaatschappijen) geen belastingparadijs zou mogen worden genoemd.

Nederland heeft immers een nominaal belastingtarief dat ver boven 0 procent ligt. Er zijn ook geen belemmeringen voor informatie-uitwisseling tussen landen. Nederland is eerder een doorvoerland, omdat door transacties via Nederland te laten lopen gebruikgemaakt kan worden van de gunstige Nederlandse faciliteiten en belastingverdragen.

Zo, die zat. Hoewel het rapport opgesteld was door een lobbyclub, werd het door toenmalig staatssecretaris Frans Weekers meteen omarmd. Kritiek op haar salomonsoordeel kon Baarsma maar moeilijk slikken.

Nu is Baarsma hoofdeconoom van de Rabobank en een volwaardig lid van de kletsende klasse op de beeldbuis. Misschien kan ze nog eens verklaren waarom de Nederlandse politici sinds de uitkomst van haar onderzoek zoveel in het werk hebben gesteld om van de reputatie af te komen en daar vijf jaar later, gezien de uitspraak van het Europees Parlement, niet in zijn geslaagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden