Tandpasta met moedermelk
De aanprijzing staat in een rood kadertje op de tube: 'vernieuwde, gepatenteerde formule'. En omdat dat blijkbaar niet voldoende is, is op de nieuwe Zendium-tube een gele sticker geplakt, over een formule die de 'beschermende werking van het speeksel versterkt'....
De nieuwe Zendium - producent Sara Lee heeft het over een 'herintroductie' - moet opvallen in de supermarktschappen. Daar willen de Albert Heijns van deze wereld alleen producten met een toegevoegde waarde, zaken waar wat aan gesleuteld is.
Heeft een product niets extra's te bieden, dan kan de beperkte schapruimte net zo goed met een huismerk worden gevuld. Het afgelopen jaar hebben veel A-merken hun plaats in de supermarkt moeten inleveren.
Sara Lee, producent van onder meer DE-koffie en tandpasta Prodent, deint met de nieuwe Zendium op die trend mee. Zendium (prijzig, marktaandeel 8 procent) is technologisch een bijzondere eend in de bijt.
In deze tandpasta zitten enzymen die ook al van nature in het speeksel zitten. Twee stimuleren de productie van waterstofperoxide. Dat doodt bacteriën. Een derde enzym neutraliseert zuur dat bacteriën maken.
In de vernieuwde Zendium heeft Sara Lee nog een extraatje gestopt: colostrum, de eerste melk die uit de melkklieren van een drachtig zoogdier komt, een paar dagen na de bevalling.
In die 'eerste' melk zitten veel afweerstoffen tegen bacteriën. Baby's gebruiken die tijdens de opbouw van hun afweer. Zendium tapt voor haar tandpasta drachtige runderen af.
De aanwezige eiwitten vormen onder meer een beschermend laagje op het tandoppervlak, is te lezen in een twee jaar oud patent van Deense Sara Lee-onderzoekers.
Tand-erosie wordt voorkomen, blijkt uit oplosproefjes met kunsttanden. Die lossen tot zeven maal zo langzaam op in zuur, als er verse moedermelkeiwitten bij worden gevoegd, in vergelijking met eiwitten uit speeksel, staat in het patent.
Minder tandplak en de helft minder aften blijkt verder uit een Noors onderzoek met de nieuwe tandpasta, die al een tijdje in Scandinavië te koop is. Daarbij waren 75 patiënten betrokken die met regelmaat last hadden van die mondzweertjes.
Maar, moet ook de Noorse tandprofessor Pål Barkvoll toegeven, dat onderzoek is gedaan met een speciale groep, aften-patiënten.
Of de tandpasta ook een anti-bacterieel effect heeft bij gewone mensen zonder aften, is niet bewezen, emailt hij desgevraagd.
Barkvoll, gefinancierd door Sara Lee, denkt overigens van wel, maar wil eerst meer klinisch onderzoek doen om uit te zoeken of minder tandplak ook resulteert in minder tandrot.
De Fin Jorma Tenovuo, dé tandpasta-expert ter wereld, twijfelt over het nut van de toevoeging. Een leuk idee, die Zendium-enzymen. Maar nog meer natuurlijke afweerstoffen in de mond brengen is bij gezonde mensen niet nodig, stelt Tenovuo. Alleen mensen met een te lage speekselproductie (bij stress, medicijngebruik) hebben er mogelijk baat bij, laat hij weten per email.
Broer Scholtens