GeldVerdien ik wel genoeg

Taaltrainer Jesse kreeg 216 euro voor een training, terwijl haar baas er 2.700 euro voor factureerde – is dat eerlijk?

Taaltrainer Jesse (59) staat met een voet buiten de deur. Ze vond haar salaris al aan de lage kant, maar nu ze heeft gezien wat haar werkgever ontvangt voor haar taaltrainingen, is zij het werk echt beu.

Joris Zwetsloot
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Taaltrainer - 24 euro per uur

Dilemma
Jesse geeft Nederlandse taaltrainingen aan cursisten. Zij heeft een zogeheten min-maxcontract, waarbij haar werkgever slechts verplicht is haar 4 uur per jaar op te roepen. In de praktijk werkt ze meer: zo’n 7 uur per week.

Dan het tarief. Jesse krijgt 24 euro per uur, maar krijgt alleen trainingsuren vergoed. Voorbereiding, administratiewerkzaamheden en reistijd krijgt zij niet uitbetaald. Het vakantiegeld zit ook al in die 24 euro. Pensioen krijgt Jesse niet.

Laatst moest zij een training op maat geven aan buitenlandse werknemers van een uitzendbureau. Alles bij elkaar was zij 27 uur bezig, maar ze kreeg slechts de 9 trainingsuren uitbetaald à 216 euro. Toevallig zag ze wat haar werkgever in rekening had gebracht: 2.700 euro. Is dit wel eerlijk?

Advies
Jesses arbeidsvoorwaarden rammelen op meer fronten dan alleen het salaris. Ze voelde het al een beetje aan haar water, maar voorbereiding is gewoon werktijd die moet worden betaald, blijkt uit het advies van Maud Schaapveld van Berenschot.

Ook heeft Jesse nog wat andere rechten, zegt Schaapveld. De werkgever is verplicht het minimumaantal uren uit te betalen. Bovendien hoort Jesse per oproep minimaal 3 uur salaris te ontvangen, ook al is de daadwerkelijke werktijd korter.

En het salaris? Volgens Jacco van den Berg, die zelf bedrijfs- en personeelstrainer is, is Jesses werk het dubbele tot drievoudige waard. Niet dat zij daar wat aan heeft zonder cao. De tariefafspraak staat nu eenmaal.

‘Het bureau waarvoor je werkt heeft goede deal gesloten en jij een aanmerkelijk mindere’, zegt Van den Berg. ‘Deze conclusie heb jij inmiddels zelf ook getrokken, daarom neem jij afscheid. Ik begrijp jouw beslissing.’

Ook Hélène Jansen van de Algemene Onderwijsbond vindt Jesses salaris wat laag, al is dat niet het ergste. Vergeleken met de cao voor het mbo, waar vergelijkbare trainingen worden gegeven, is haar uursalaris nog binnen het normale. ‘Het grootste lek’, zegt Jansen,‘zit hem in de rechteloosheid van je positie. Geen pensioen, geen zekerheid in het aantal uren dat je hebt, geen vakantiedagen en geen tijd om je lessen voor te bereiden.’

Haar advies: laat de werkgever de cao voor het mbo lezen. Als hij niet komt met aanzienlijke verbeteringen van het salaris en arbeidsvoorwaarden, vertrek dan voorgoed.

Waarheen? Misschien kan Jesse werken als zij-instromer op het mbo, waar ze niet is overgeleverd aan marktwerking, zegt Schaapveld. Of ze kan een andere taalaanbieder zoeken met een betere deal. Van den Berg: ‘Buig de vervelende ervaring om in een leermoment en blijf lekker trainen. Het is namelijk een heel leuk ambacht!’

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?intermediar.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden