T-Mobile maakt muziek streamen 'gratis', maar mag dit wel?

Abonnees van T-Mobile die een databundel van 6GB of hoger hebben, kunnen vanaf dinsdag onbeperkt muziek streamen zonder dat dit ten koste gaat van hun databundel. Dat heeft de telecomaanbieder maandag bekendgemaakt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of dit wel strookt met de Nederlandse wet.

Beeld anp

Het is voor het eerst dat een Nederlandse provider alle aanbieders van muziekstreaming die zich aanmelden, ondersteunt. Het gaat onder andere om Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster. Apple Music ontbreekt nog, maar is volgens T-Mobile van harte welkom om zich aan te sluiten. Volgens de provider zijn daartoe al gesprekken gestart.

Netneutraliteit

De plannen van T-Mobile zijn in strijd met de Nederlandse regelgeving rond netneutraliteit, waarin staat dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. De provider zelf zegt dat het voldoet aan Europese plannen, die minder strikt zijn. Daarin staat namelijk alleen dat gelijke diensten gelijk moeten worden behandeld.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft al aangekondigd te gaan onderzoeken of T-Mobile gelijk heeft.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de kabinetsplannen voor netneutraliteitsregels die strenger zijn dan de Europese richtlijnen. In mei van dit jaar stemde de Tweede Kamer al in met de strengere wetgeving rond netneutraliteit. Nu de Senaat ook akkoord is, treedt de wet officieel in werking.T-Mobile stelt dat de Europese wetten boven de Nederlandse staan.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit houdt in dat bedrijven als internetproviders online geen voorrang of vertraging mogen geven aan bepaalde gebruikers of diensten. In Nederland is netneutraliteit in de wet vastgelegd.

Europese landen werden het onlangs eens over de invoering van Europese netneutraliteitsregels. Maar providers denken dat die regels slecht zijn voor de innovatie, omdat ze verhinderen dat providers geld kunnen vragen voor de snelle doorgifte van bepaalde soorten internetverkeer.

Zero rating

'De Europese wetgeving is nog zeer nieuw, maar komt grotendeels overeen met de onze, legt ICT-jurist Arnoud Engelfriet uit. 'Er ligt een advies van de BEREC, de samenwerkende toezichthouders, waarin zij uitleggen wanneer zero rating (het bij klanten niet in rekening brengen van specifieke diensten, red.) toegestaan zou zijn. Ik krijg de indruk dat T-Mobile dit advies zeer positief uitlegt: zero rating mag zolang je maar niet één streamingdienst voortrekt. Mijn analyse is echter dat de BEREC het advies terughoudender bedoelde. Omdat dit zulke nieuwe wetgeving is, zal hier eerst de ACM, en daarna de rechter een knoop moeten doorhakken.'

Als het tot een rechtszaak komt, maakt toezichthouder ACM een goede kans, zo schat Engelfriet in. 'Als zij boetes opleggen, blijven die vrijwel altijd overeind, zij het dat de rechter de bedragen nog wel eens lager laat uitvallen. Zaken waarbij de rechter het besluit volledig van tafel veegt, ken ik eigenlijk niet in telecomland.'

Volgens T-Mobile neemt tegenwoordig meer dan de helft van alle nieuwe abonnees een databundel van meer dan 6GB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden