'Swissair aast naast KLM op Britse BA'

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair overweegt een samengaan met de Britse branchegenoot British Airways (BA). De plannen zouden de huidige fusiebesprekingen tussen de KLM en BA kunnen frustreren....

Van onze verslaggeefster

Dat meldt de Britse krant Mail on Sunday. Een woordvoerder van BA wilde alleen kwijt dat de maatschappij 'altijd met alle luchtvaartmaatschappijen praat'. De KLM weigert commentaar. Volgens de krant heeft Swissair een studie laten verrichten naar de voordelen van een samengaan met BA. De conclusie zou zijn dat de Zwitsers een 'sterkere partner' zijn voor Britse luchtvaartmaatschappij dan de Nederlanders. Tegenover het Britse persbureau Bloomberg neutraliseert een woordvoerder van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij het bericht met de woorden: 'Op dit moment praat iedereen met iedereen.'

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van BA op 6 augustus verklaarde de topman van BA echter dat de termijn van exclusieve onderhandelingen over een fusie tussen KLM en BA was verlengd. Eerder hadden beide maatschappijen met elkaar afgesproken tot 1 augustus exclusiviteit te laten gelden voor de besprekingen over de mogelijkheid van een fusie. De KLM kon deze voortzetting van de exclusiviteit niet bevestigen.

In een informeel gesprek met de pers op 7 augustus toonde KLM-topman Van Wijk zich wel zeer optimistisch over de kansen van de Brits-Nederlandse fusie. Hij sprak de verwachting uit dat eind september de fusie-aanvraag voor goedkeuring aan de Europese Commissie kan worden voorgelegd. Ook zei hij dat over de hoofdlijnen van de zakelijke basis voor de samenwerking al overeenstemming was bereikt.

Groot struikelblok voor de samenwerking blijft het ontbreken van een open-skies-verdrag tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten (VS). Een dergelijk verdrag bestaat wel tussen Nederland en de VS maar dit land heeft al aangegeven de KLM als Brits te gaan beschouwen als BA en de Nederlandse maatschappij samengaan.

Eind september praten Amerikaanse en Britse onderhandelaars weer met elkaar over deze, al jaren slepende kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden