Surinaams staatsoliebedrijf in zee met Repsol

Het Surinaamse staatsoliebedrijf gaat samenwerken met het Spaanse energieconcern Repsol. Dit heeft de Surinaamse vice-president Ajodhia woensdag gezegd. Het contract zal op 24 april worden ondertekend....

ANP

Repsol zal naar schatting 4 miljoen dollar investeren in het seismologisch onderzoek op diepten die variëren van 200 tot 2000 meter. Als de resultaten voldoende reserves aardolie aantonen en exploitatie volgt, zullen Repsol en Staatsolie overgaan tot een gezamenlijke productie.

Repsol betrekt in het onderzoek gegevens uit de jaren zeventig die een indicatie gaven van het voorkomen van olie in het Surinaamse zeegebied. Nu zal nagegaan worden hoe groot de reserves zijn en welke exploitatiekosten er mogelijk mee gepaard gaan.

Het contract met Repsol vloeit voort uit het beleid van Staatsolie om internationale oliebedrijven te interesseren voor boringen in het offshore gebied. Met het Noors bedrijf Maersk Oil worden onderhandelingen gevoerd voor onderzoek in een gebied van 13.000 vierkante kilometer.

Staatsolie maakte dinsdag bekend in 2003 een recordomzet te hebben behaald van 115 miljoen dollar, 10 procent meer dan in het jaar daarvoor. Het bedrijf, dat aan duizend werknemers emplooi biedt, produceerde 4,3 miljoen vaten olie in het district Saramacca. Hiervan werd meer dan de helft verwerkt tot onder meer diesel en asfaltbitumen.

Staatsolie zal in de komende vijf jaar ongeveer 350 miljoen dollar investeren in productie in nieuwe gebieden op het vasteland en productieverhoging tot 15.000 vaten per dag in de huidige exploitatiegebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden