Supertrio moet Stork weer bestuurbaar maken

Oud-premier Wim Kok, de vroegere werkgeversvoorman Kees van Lede en de voormalige financieel directeur van Philips, de Brit Dudley Eustace, worden commissaris bij het industrieconcern Stork....

De drie nieuwe commissarissen moeten een oplossing forceren in het slepende conflict tussen het bestuur van Stork en twee grootaandeelhouders, de activistische beleggers Centaurus en Paulson.

Zowel Stork als Centaurus/Paulson toonden zich vrijdag tevreden over de snelle benoeming. De raad van commissarissen van Stork, onder leiding van Jan Kalff (ex-ABN Amro), herhaalde de belofte dat zij de nieuwkomers snel zal inwerken.

Centaurus en Paulson zeggen uit te kijken naar een ‘constructieve dialoog’ met de nieuwe onafhankelijke commissarissen en alle andere betrokkenen bij Stork over een toekomstige strategie, die groei, kansen voor alle betrokkenen en toenemende aandeelhouderswaarde moet genereren.

Het conflict tussen Stork en de twee aandeelhouders betreft de strategie van het concern. Centaurus en Paulson willen dat Stork twee van de huidige drie divisies binnen een jaar verkoopt en doorgaat als een luchtvaartonderneming. Het bestuur van Stork vindt dat voorstel te riskant en daarom onverantwoord. Centaurus en Paulson hebben samen een belang van 32 procent in Stork, dat tegen de huidige koers ruim 400 miljoen euro waard is.

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof moest de knoop in het conflict uiteindelijk doorhakken. Rechtbankpresident Huub Willems besloot op 17 januari drie nieuwe commissarissen te benoemen die de verstoorde verhoudingen moeten herstellen.

De huidige raad van commissarissen blijft wel in functie, maar wordt op de belangrijkste punten opzijgeschoven. De drie nieuwe commissarissen krijgen de exclusieve bevoegdheid de agenda’s vast te stellen voor de aandeelhoudersvergadering en ze krijgen een doorslaggevende stem over de strategie van Stork en andere aangelegenheden die het concern en Centaurus en Paulson verdeeld houden.

De benoeming van Kok, Van Lede en Eustace is tijdelijk. Zij blijven in functie bij Stork voor de duur van het door de Ondernemingskamer bevolen onderzoek naar het beleid van Stork vanaf 1 september 2005.

Dat onderzoek duurt hooguit een half jaar en wordt uitgevoerd door Leendert van den Blink, die onder meer enquêteonderzoeken naar Unilever, HBG en Laurus heeft gedaan, en Lou Traas. Traas is voorzitter van de raad van commissarissen van het supermarktconcern Sperwer en heeft eveneens al eerder onderzoeken voor de Ondernemingskamer gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden