Supermarkten kampen met lege groenteschappen

Nederlandse supermarkten kampen met een tekort aan verse spinazie, sla en paksoi. Hun leveranciers kunnen niet genoeg groente leveren, omdat hun oogsten door het slechte voorjaarsweer zijn mislukt. In sommige Albert Heijnwinkels zijn daardoor de spinazieschappen leeg. Ook Jumbo meldt dat de levering van verse groenten stokt.

De groenteafdeling van de Albert Heijn onder normale omstandigheden. Beeld anp
De groenteafdeling van de Albert Heijn onder normale omstandigheden.Beeld anp

'Het is een landelijk probleem', zegt een woordvoerder van Albert Heijn. 'Bij spinazie is het tekort het grootst. We kunnen slechts de helft van de normale hoeveelheid spinazie inkopen. Maar ook rucola en paksoi zijn moeilijker te krijgen.'

Deze groenten worden buiten verbouwd. Dat maakte ze extra gevoelig voor de felle hagelbuien en overvloedige regenval in de afgelopen weken. In de gebieden waar de hagel de gewassen niet kapot maakte, kwamen veel akkers onder water te staan. 'Zodra er meer dan 20 millimeter regen valt, raakt de grond verzadigd. Dan krijg je te maken met schimmels die de spinaziewortelen aantasten', zegt spinazieteler Johan Luijkx uit Breda.

Noodweer

Het noodweer trof met name Limburg en Oost-Brabant. Dit is precies het gebied waar in Nederland de meeste vollegrondsgroenten worden verbouwd. In andere jaren leidde regenval ook tot groentetekorten. 'Maar het was nooit zo slecht als dit jaar', zegt een woordvoerder van landbouworganisatie LTO. Vorige week schatte LTO-voorzitter Albert Jan Maat de schade van het noodweer in Limburg en Noord-Brabant op minstens 650 miljoen euro.

'Daarnaast is er ook veel schade in België, Frankrijk en Duitsland', vervolgt de LTO-woordvoerder. Daardoor kunnen de supermarkten de tekorten moeilijker opvangen met inkopen over de grens. Albert Heijn verdeelt de huidige voorraad zo goed mogelijk over de verschillende winkels om lege schappen te voorkomen. In de winkels waar de spinazie toch op is hangen briefjes met uitleg.

Spinazieliefhebbers kunnen nog wel diepvriesspinazie kopen. 'Ook de producenten van diepvriesspinazie kunnen nu minder leveren. Maar omdat de voorraden nog groot genoeg zijn, merkt de consument daar niets van', zegt Peter Rijnhout, secretaris van de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie.

Een boer oogst boerenkool op zijn akker. Beeld anp
Een boer oogst boerenkool op zijn akker.Beeld anp

De ergste tekorten van verse groente zijn over drie weken weer opgelost, verwacht Albert Heijn. Een spinazieplant kan al na vier weken oogstrijp zijn. 'Maar dan moet het weer wel goed blijven', voegt de woordvoerder toe. Volgens Jumbo duurt het nog tot september voordat de toevoer van spinazie weer helemaal normaal is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden