Profiel

Sun Capital niet rouwig om verlies V&D

Een op de vijf investeringen van Sun Capital gaat op de fles. Ook met V&D liep het fout. Maandag kwam de relatie tot een einde.

Jarl van der Ploeg
De eigenaar van investeerder Sun Capital, Marc leder, en zijn dochter Samantha bij een fundraiser in The Hamptons in 2015. Beeld Scott Roth/Invision/AP
De eigenaar van investeerder Sun Capital, Marc leder, en zijn dochter Samantha bij een fundraiser in The Hamptons in 2015.Beeld Scott Roth/Invision/AP

Een gelukkig huwelijk is het nooit geworden, voor geen van beide partijen. Eigenaar Sun Capital verloor ruim 200 miljoen dollar aan het Nederlandse avontuurtje, V&D en La Place gingen er zelfs aan ten onder. Sinds dat faillissement waren er nog twijfels, maar maandag werd bekend dat de relatie definitief ten einde is. De Amerikanen zijn nooit betrokken geweest bij een mogelijke doorstart van V&D en/of La Place.

Voor V&D is wat nu gebeurt onontgonnen terrein. Dat geldt bepaald niet voor Sun Capital, het Amerikaanse investeringsbedrijf dat het warenhuis in 2010 overnam en bestierde tot het faillissement op Oudjaarsdag. Grofweg een op de vijf bedrijven waarin het bedrijf investeert, gaan uiteindelijk op de fles. Part of the game, noemen ze dat in thuisstaat Florida. Sun Capital is geen bedrijf voor de lange adem. Het is een investeerder die snel resultaten wil. 'Stagnerende economieën zijn ideaal voor ons', zei de oprichter ooit.

Sun Capital werd in 1995 opgericht door studievrienden en voormalig Lehman Brotherscollega's Rodger Krouse en Marc Leder, die er nog altijd de scepter zwaaien. Hun bedrijf beheert een vermogen van 9 miljard dollar (8,3 miljard euro), verspreid over tientallen bedrijven, goed voor een omzet van 40 miljard dollar. Tot die bedrijven horen winkelketens als Bon Marché, American Golf en de beddenwinkel Dreams. In Nederland naast V&D en La Place de modeketen Scotch & Soda.

Van de twee topmannen is Leder altijd het meest betrokken geweest bij V&D. In 2014 zelfs kortstondig als topman, toen het bedrijf even in een machtsvacuüm zat. Leder heeft de naam onder werktijd flink op de centen te letten en het daarbuiten breed te laten hangen. Hij is eigenaar van de basketbalclub Philadelphia 76ers, van de ijshockeyclub NJ Devils en dankt bijnamen als 'Hugh Hefner of The Hamptons' en 'The partyboy investor' aan een reeks uitspattingen met een nog grotere reeks vrouwen op bijvoorbeeld zijn privéjacht bij de Galapagoseilanden, vorige zomer.

null Beeld anp
Beeld anp

In Nederland werd zijn Sun Capital vorig jaar bekend nadat het een reorganisatie had geëist bij het kwakkelende V&D, inclusief een fiks loonoffer van de duizenden werknemers. De daaropvolgende woede van de vakbonden werd lange tijd gecompenseerd door de trouw van de warenhuisdirectie. Zo zei topman John van der Ent tijdens een van de rechtszaken tegen de bonden dat Sun een prima aandeelhouder is. 'Ze zijn uitstekend voor ons. Vijf weken geleden was ik met Sun-eigenaar Marc Leder in Amstelveen, zodat ik mijn visie op hem kon toetsen. Dat hij een hele dag uittrok om mee te denken over V&D, zegt genoeg over zijn betrokkenheid.'

Maar hoe slechter het ging, hoe gemakkelijker het gemor een weg naar buiten vond. Begin januari dreigden enkele anonieme leden van de V&D-directie in Het Financieele Dagblad zelfs op te stappen zodra Sun Capital betrokken was bij een doorstart. Ze hadden achteraf gezien nooit echt fijn samengewerkt met Leder en Krouse, die bij alle besluiten persoonlijk gekend wilden worden. De ondernemingsraad schreef zelfs aan de curatoren dat de durfinvesteerders wat hen betreft officieel uitgesloten moesten worden van biedingen op de failliete boedel - een compromis vonden ze onbespreekbaar.

Ook van buitenaf werd de kritiek op Sun steeds heviger, vooral verwoord door de vakbonden. 'De cowboys en sprinkhanen' van Sun zouden geen oog hebben voor rechten en belangen van werknemers. 'Natuurlijk kun je het Sun niet kwalijk nemen dat ze niet eindeloos geld in een bodemloze put storten', zegt Niels Suijker namens FNV, 'maar als ze bij de doorstart betrokken waren geweest, zouden ze via een omweg gewoon weer een streep hebben gezet door de afspraken die wij vorig jaar hebben gemaakt. Dat was onacceptabel geweest.'

Maar of ze nu sprinkhanen, cowboys, hyena's, aasgieren of bloedzuigers worden genoemd, volgens Sun Capital zelf is het moeilijk hen te beschuldigen van zuinigheid. Naar eigen zeggen heeft het ruim 200 miljoen euro afgeschreven op het warenhuis. Naast het aankoopbedrag van 50 miljoen in 2010, was er elk jaar een nieuwe kapitaalinjectie, tot en met een kleine 100 miljoen euro in 2015.

Wat Sun achteraf het meest verweten wordt, is dat ze de laatste stap niet wilden zetten. Toch schreef NRC Handelsblad onlangs dat alle betrokken partijen, inclusief Sun, er in de laatste dagen voor het faillissement alles aan deden het warenhuis toch nog te redden. En of het vertrouwen of de miljoenen nu op waren, feit is dat V&D op Oudjaarsdag failliet ging, 128 jaar nadat de zwagers Anton Dreesmann en Willem Vroom een bedrijf waren begonnen in de Amsterdamse Weesperstraat waar zij flanel, baai en pilo verkochten.

Een doorstart ligt nog altijd in de lijn der verwachting, zeggen de curatoren maandag, maar dat wordt hoe dan ook zonder Sun Capital.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden