Sun Capital is niet betrokken bij doorstart van V&D

De relatie tussen V&D en investeringsbedrijf Sun Capital is officieel ten einde: de Amerikanen zijn niet betrokken bij een mogelijke doorstart van het warenhuis. Sterker: Sun is nooit betrokken geweest bij een doorstart van V&D en/of La Place. Dat bevestigt de woordvoerder van de twee curatoren, Edwin van Wijk.

Jarl van der Ploeg
La Place in Zoeterwoude. Beeld anp
La Place in Zoeterwoude.Beeld anp

Tot het faillissement van V&D op Oudejaarsdag was het Amerikaanse Sun Capital eigenaar van V&D. De investeerder slaagde er echter niet in de winkelketen weer winstgevend te maken en vroeg faillissement aan. Sun Capital zegt dat het sinds dat faillissement nooit commentaar heeft gegeven op de eigen relatie met V&D, en wil dat nu ook niet doen.

Niels Suijker van vakbond FNV wil wel reageren, 'want ik vind dit goed nieuws'. Als bestuurder stond Suijker de afgelopen maanden meerdere malen tegenover de Amerikanen in de rechtszaal. 'En tuurlijk, je kunt het Sun niet kwalijk nemen dat ze niet eindeloos geld in een bodemloze put storten. Maar als ze wel bij een doorstart betrokken zouden zijn, zouden ze zelf, via een omweg, een streep hebben gezet door de reorganisatie waar wij vorig jaar samen afspraken over hebben gemaakt.'

Cowboys

Sun Capital heeft zich de laatste maanden gedragen als 'cowboys en sprinkhanen', volgens FNV. De vakcentrale ontraadt pensioenfondsen om te beleggen in het bedrijf. Lees het artikel van Marcel van Lieshout.

Lees hier het profiel van Jarl van der Ploeg over investeringsmaatschappij Sun Capital.

Oproep

FNV deed vanochtend in de Volkskrant nog een oproep aan het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, om de beleggingen in Sun Capital terug te trekken. Afgelopen jaar is volgens de bond duidelijk gebleken dat Sun geen enkel oog heeft voor rechten en belangen van werknemers. Een club dus waar een pensioenfonds niet mee geassocieerd zou moeten worden.

De ondernemingsraad van V&D schreef eerder al in een brief te hopen dat de wegen van Sun Capital en hun warenhuis definitief zouden scheiden. Ze vroegen de curatoren de durfinvesteerders uit te sluiten van biedingen op het failliete V&D - een compromis vonden ze onbespreekbaar.

'Het was ons lange tijd onduidelijk of Sun al dan niet een serieuze partij in dit biedingsproces was. Het is ons onlangs duidelijk geworden dat ze dat niet zijn. Zoals u eerder heeft kunnen lezen hebben wij duidelijk stelling genomen tegen Sun, dus u zich onze reactie denk ik wel voorstellen', zegt Martin Oudejans, voorzitter van de OR.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden