Succesvolle proef met goedkope OV-fietsen: nieuwe verhuurlocaties volgen dit voorjaar

De proef met de OV-fiets is een groot succes. In korte tijd steeg het aantal gebruikers van de goedkope huurfiets van 500 naar 7000....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Eenderde van de treinreizigers fietst van huis naar de trein, maar slechts 9 procent pakt na de treinreis de fiets naar hun bestemming. Reden voor Prorail, de overheidsorganisatie die onder meer verantwoordelijk is voor het aanleggen en onderhoud van de rails, om de OV-fiets te bedenken.

De rompslomp van het tonen van paspoorten, het invullen van formulieren en de forse borg voor de stationsrijwielen verdween. Na het aanschaffen van een pasje, staan reizigers op het station van bestemming zo weer buiten. 'De stallingshouder scant het pasje en het fietssleuteltje. Vaak duurt het niet langer dan 30 seconden voor je een fiets hebt', zegt bestuurslid Haverman.

De rekening voor de fietshuur volgt - per email - aan het eind van de maand. Per uitleen kost het huren 2,75 euro, net zoveel als een retourtje met de bus. De fiets mag voor dat bedrag twintig uur worden geleend. Elke volgende periode van twintig uur kost opnieuw 2,75 euro. Maximaal betaal je 27,50 euro per maand, vertelt Haverman.

De Stichting OV-fiets heeft nog weinig ruchtbaarheid gegeven aan het initiatief. 'We wilden niet aan ons succes ten onder gaan. Maar mede door de donatie van de Postcodeloterij kunnen we een forse groei aan', zegt Haverman.

Als het aan de Stichting ligt, komen er in Nederland ook bij metrostations en bushaltes stallingen. Desgewenst onbemand en volautomatisch. Op een vijftal stations is dat nu al het geval. Met het pasje kun je daar zelf de fiets uit de stalling halen.

Bang dat busbedrijven het initiatief tegen zullen werken vanwege verlies aan klandizie, is de Stichting niet. 'Er zullen altijd veel mensen met de bus blijven rijden. Daar waar de bus bij je eindbestemming stopt, is het misschien ook niet nodig.'

De OV-fiets is inmiddels voor 70 procent rendabel. Van de 2,75 euro gaat 2,30 euro naar de stallingshouder, 20 eurocent is voor de overhead en een kwartje is voor de afschrijving van de fietsen. 'De OV-fiets kan geheel rendabel worden als de overheid voor meer fietsenstallingen zorgt', zegt Haverman.

De OV-fiets stimuleert het reizen per trein, blijkt uit een recentelijk onderzoek van de Fietsersbond. Ongeveer 15 procent van de klanten laat de auto staan en reist in plaats daarvan met trein en fiets. Ook reizen mensen door het fietsiniatief meer met de trein. Een OV-fietser maakt per jaar 4,5 reizen per trein meer.

Vorig jaar won OV-fiets de OV-prijs, een prijs voor het meest innovatieve project in het openbaar vervoer. De jury roemde de eenvoud: 'Voor relatief weinig geld kan de OV-fiets veel waarde voor reizigers opleveren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden