Succesvol bod Dresdner levert minister Zalm 3,3 miljard op

De fiscus kan zo'n 3,3 miljard gulden tegemoet zien als Dresdner Bank zijn voorgenomen bod van minstens 27,5 miljard gulden op vier 'stille beursfondsen' met succes doorzet....

Van onze verslaggever Ben van Raaij

De vier beursfondsen, Dordtsche Petroleum, Moeara Enim, Maxwell Petroleum en Calvé-Delft, zijn zogenoemde houdstermaatschappijen en bezitten aandelen Koninklijke Olie en Unilever ter waarde van ongeveer 27,5 miljard gulden. Op de opgepotte koerswinsten van de fondsen rust een belastingclaim die de fiscus opeist als de fondsen worden opgedoekt.

Volgens bronnen bij Financiën kan de belastingaanslag oplopen tot 3,3 miljard.

Volgens Financiën bedroeg het financieringstekort ten tijde van de najaarsnota 0,2 procent. Hoewel de begroting volgens de maandcijfers mogelijk nu al in de plus zit, kan het ministerie voor heel 1999 nog geen betere inschatting maken dan dat tekort van 0,2 procent, overeenkomend met zo'n 1,7 miljard gulden.

Als de voorgenomen deal van Dresdner Bank nog in deze maand rond komt, kan Zalm al in januari een begrotingsoverschot melden.

Dresdner Bank, die de deal bedacht heeft, zal aan de transactie 246 miljoen gulden overhouden. Daar moeten nog wel provisies van advocaten en fiscalisten vanaf.

Zie ook pagina 13

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden