Subsidies voor groene stroom uitgebreid

De subsidieregeling voor het opwekken van groene stroom is uitgebreid. Voortaan vallen ook stroom uit waterkracht en grootschalig gebruik van zonne-energie er onder, schrijft minister van der Hoeven (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer....

ANP

Minister Verburg (LNV) toonde zich na afloop van de ministerraad opgetogen over de nieuwe regeling omdat de subsidie voor mestvergisting door boeren omhoog gaat. Zij had daarop aangedrongen bij Van der Hoeven, omdat een aantal aanvragers van subsidie was afgehaakt omdat zij vonden dat de vergoeding te laag was. Verburg verwacht dat boeren nu meer gebruik gaan maken van de regeling, die past in het milieubeleid van het kabinet.

Windmolens op land, zonnepanelen op daken, windmolens op zee en het opwekken van stroom met biomassa kwamen al in aanmerking voor subsidie. De regeling voor biomassa wordt ruimer, doordat er meer stoffen gebruikt mogen worden. Bovendien komen voortaan ook grotere zonnepanelen op daken van huizen in aanmerking voor subsidie.

Van der Hoeven heeft ook de subsidiebedragen aangepast aan de kosten en ontwikkeling van de energieprijs. Dat betekent voor bijvoorbeeld windmolens op land dat het bedrag van 8,8 naar 9,4 eurocent per opgewekt kilowattuur gaat.

Land- en tuinbouworganisatie LTO is in grote lijnen tevreden over de aanpassingen. LTO verwacht dat enkele tientallen agrarische ondernemers weer gaan investeren in zogeheten co-vergistingsinstallaties. Milieudefensie daarentegen vindt het een gemiste kans dat het kabinet ‘de economische crisis niet heeft aangegrepen’ voor een koerswijziging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden