Stuurloze beurs sluit vrijwel onveranderd

De beurs was vrijdag, net als de rest van de week overigens, stuurloos. Reden was onzekerheid over de rente. De koersen gingen alle kanten op....

Van onze verslaggever

'Er zit nog steeds geen lijn in', constateert een handelaar. Hij merkt op dat de index niet gemakkelijk onder de grens van 550punten duikt. 'We zitten ook nu weer boven die belangrijke grens, dat is positief.'

De rest van Europa wist ook al niet welke kant op te gaan. Londen en Frankfurt gingen enkele tienden van procenten omlaag.

Uitschieter bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Hoogovens. Zonder dat de staal- en aluminiumgigant in het nieuws was geweest, dikte het aandeel 1,80 euro aan op 37,10.

Ook Vendex maakte flinke winst: plus 1,40 op 28,00 euro. Het warenhuisconcern kondigde na het sluiten van de handel aan een belang te willen nemen in telecombedrijf Dutchtone. Ook KPN, mikpunt van speculaties in de woelige telecomwereld, mocht zich tot de stijgers rekenen met een plus van 1,10 op 46,30 euro.

Elsevier eindigde na een verwarrende dag onveranderd op 12,15 euro. De koers ging omlaag op een bericht dat de uitgever een winstdaling zou verwachten. Elsevier ontkende het gerucht, waarop de koers aantrok.

De financiële hoek was verdeeld. ABN Amro ging met een winst van vier eurodubbeltjes op 21,25 het weekend in. 'Interesse van de optiebeurs', denkt een handelaar. ING daarentegen moest het opnieuw bezuren na de gedaalde kwartaalwinst en stond op een verlies van 95 eurocent op 51,25 euro. Ook een daling bij Fortis, maar dat is schijn. Het Nederlands/Belgische concern keerde vrijdag het dividend uit (61 eurocent), wat de daling van zes eurodubbeltjes op 31,15 euro geheel verklaart. Aegon, dat de week begon op 83,45 euro, was vrijdagmiddag nog maar 77,50 euro per aandeel waard. Op vrijdag bedroeg het verlies van de verzekeraar 1,45 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden